Pročitajte prve političke reakcije nakon pogibije studentica u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Pročitajte prve političke reakcije nakon pogibije studentica u Sarajevu
Radiosarajevo.ba / S lica mjesta
U centru Sarajeva, ispred Historijskog muzeja, vozač Sanjin Sefić, inače „od ranije poznat policiji“, vozilom je ubio dvije studentice iz Bugojna i Bosanske Krupe.

Jedna djevojka preminula je od siline udara na licu mjesta. Druga je preminula na UKCS-u, gdje su je više puta, neuspješno, pokušali reanimirati. Sefić je pobjegao s mjesta događaja, a, nezvanično, proletio je kroz crveno svjetlo, jureći 100 kilometara na sat...

Uz brojne i oštre reakcije šire javnosti, koja zahtijeva da neko „lupi šakom u sto“ i zaustavi trend sve većeg rasta broja udesa u Sarajevu, te sve više stradalih ljudi, oglasile su se i prve političke stranke.

Iz Kantonalnog odbora SDP Sarajevo, uz upućene riječi saučešća porodici, traže hitno hapšenje i procesuiranje osumnjičenog, te od nadležnih u Kantonu Sarajevo zahtijevaju „da konačno nešto učine po pitanju sigurnosti u Kantonu i činjenice da se glavna gradska saobraćajnica pretvara u stazu smrti, kako za pješake, tako i za vozače.“

Uz tvrdnju kako je izgleda „važnije raspodijeliti policijske snage na legitimaciju prolaznika ispred SCC-a i preispitivanje rada MESS-a“, iz SDP-a navode kako građani nisu zaštićeni od privilegiranih pojedinaca koji su od ranije poznati policiji, a slobodno se kreću gradom.

„SDP BiH Kantona Sarajevo će, s tim u vezi, na javnim raspravama o novom Zakonu o bezbjednosti u saobraćaju (ZOBS), predložiti uvođenje poglavlja „Obijesna vožnja“, po uzoru na primjer iz susjedne Hrvatske, gdje će se velikom novčanom kaznom i privremenim oduzimanjem vozila kojim je počinjen prekršaj, do izmirenja kazne, prevenirati ovakve nesreće. Raspon kazni kretao bi se od 500 do 2.500 KM, dok bi se onima, koji su automobilom nekome oduzeli život, trajno oduzela vozačka dozvola“, navode u saopćenju, uz zahtjev rukovodstvu Univerziteta u Sarajevu da sutra, minutom šutnje prije početka predavanja oda počast tragično preminulim studenticama.

Iz Građanskog saveza (GS), pak, traže hitnu ostavku policijskog komesara Kantona Sarajevo: „Nakon što je sigurnosna situacija u gradu i u Kantonu mjesecima narušavana, smatramo da nakon sinoćnje tragedije, koja ide na dušu i rukovodstvu kantonalne policije, komesar Vahid Ćosić mora podnijeti ostavku. Ukoliko stranke većine u Skupštini Kantona Sarajevo ne pokrenu proces smjene Vahida Ćosića, onda neće biti sumnje da Ćosić uživa političku podršku većine i premijera Kantona.“

DF je također izrazio sućut porodicama nastradalih djevojaka te se, kako su naveli, pridružio "sve većem ogorčenju građana Sarajeva bezbjednosnom situacijom": "Tražimo od nadležnih kantonalnih organa da, jednom za sva vremena – otvoreno kažu: Mogu li ili ne ovaj grad učiniti sigurnom sredinom, jer smo svakodnevno svjedoci brutalnih pljački, napada, ubistava, reketarenja, dilanja droge...

Podržavamo sve građane koji će večeras u 20 sati doći na mjesto brutalnog ubistva Edite i Selme, ispred Zemaljskog muzeja, da, ko zna po koji put, ukažu aktuelnoj kantonalnoj vlasti šta im je posao: Da nas zaštite, a ne da Sarajevo, posebno u noćnim satima, podsjeća na horor grad."

"Pozivamo premijera Kantona Sarajevo, da se, osim kritika na pozorišne predstave, jasno odredi, ne prema lažnoj i ucifranoj statistici već prema istinskoj slici grada u kojem i on živi, i preduzme ono što jeste u njegovoj nadležnosti – pozove na odgovornost kako nadležnog kantonalnog ministra, tako i povuče sve neophodne poteze, da sazove vanrednu sjednicu Skupštine Kantona, sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Je li Sarajevo bezbjedno za život njegovih građana i da nam to javno saopšti", saopćeno je iz Demokratske fronte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije