Sjećanje na Ahmiće: Ovo su poruke koje su uputili Denis Bećirović, Bob Stewart i Graciela Santana

14
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Ahmiće: Ovo su poruke koje su uputili Denis Bećirović, Bob Stewart i Graciela Santana
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Polaganje cvijeća u Ahmićima

U selu Ahmići kod Viteza u središnjoj Bosni danas je obilježena 30. godišnjica masakra što su ga nad Bošnjacima iz tog mjesta 1993. godine počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubivši više od stotinu civila.

Na komemoraciju je doputovala predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), nasljednika Haaškog tribunala, Graciela Gatti Santana.

U Ahmiće su stigli i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović kao i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, Refik Lendo, potpredsjednik Federacije BiH, Igor Stojanović, potpredsjednik Federafije BiH, Šefik Džaferović, delegat u Domu naroda BiH, Bob Stewart, bivši britanski oficir i komandant britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga UN-a u Bosni i Hercegovini, Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).

Meteorolozi najavili šta nas čeka u narednim danima u BiH: Spremite se za sunce, ali i pljuskove

Meteorolozi najavili šta nas čeka u narednim danima u BiH: Spremite se za sunce, ali i pljuskove

"Ime ovog sela mora se dodati popisu onih mjesta na čiji spomen zadrhtimo od užasa"

Santana je kazala kako je u ime MMKS-a došla odati počast žrtvama i njihovim porodicama. Podsjetila je da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) procesuirao brojne počinitelje zločina u središnjoj Bosni utvrdivši kako je napad na Ahmiće predstavljao kazneno djelo ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti.

"Ime ovog sela mora se dodati popisu onih mjesta na čiji spomen zadrhtimo od užasa", kazala je Santana dodajući kako se zločini u Ahmićima nikada ne smiju zaboraviti.

Dodala je da je nedvosmisleno utvrđeno da su napadi na Ahmiće i druga mjesta u dolini Lašve bili dio šire vojne kampanje, čija je namjera bila da se ta regija etnički očisti od muslimanskog stanovništva.

"Za svega nekoliko sati, vojnici, bosanski Hrvati, ubili su više od 100 stanovnika ovog sela, uključujući žene i djecu, uništili više od 160 kuća i dvije džamije i pobili stoku. Kako je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, cilj ovih djela bio je širenje terora kako bi se muslimansko stanovništvo prisililo da ode i spriječilo da se ikada vrati", navela je Santana.

Po njenim riječima, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je zaključio da ova djela predstavljaju zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Ubijeno 116 civila, uključujući 11 djece

Pripadnici HVO-a napali su Ahmiće u ranim jutarnjim satima 16. travnja 1993. godine. U napadu je ubijeno 116 osoba uključujući 32 žene i 11 djece, a najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba. Većina kuća u selu minirana je i porušena kao i dvije lokalne džamije.

Brojne delegacije položile cvijeće i odale počast na šehidskom spomen-obilježju u Ahmićima

Brojne delegacije položile cvijeće i odale počast na šehidskom spomen-obilježju u Ahmićima

Zločin u Ahmićima procesuiran je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) a bivši dužnosnik Hrvatske zajednice Herceg Bosne Dario Kordić proglašen je krivim po zapovjednoj odgovornosti i osuđen na 25 godina zatvora.

Miroslav Bralo osuđen je na 20 godina zatvora, zapovjednik postrojbe "Džokeri" Vladimir Šantić osuđen je pred ICTY-em na 18 godina zatvora, a pripadnik HVO Drago Josipović na 12 godina zatvora. Pred Sudom BiH za zločine u Ahmićima bivši pripadnik HVO Paško Ljubičić osuđen je na deset godina zatvora.

Bivši britanski oficir: "Nisam mogao vjerovati u ono što sam tada vidio"

Bob Stewart, bivši britanski oficir i komandant britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga UN-a u Bosni i Hercegovini je 1993. godine zapovjedao postrojbom UNPROFOR-a čiji su pripadnici prvi ušli u Ahmiće nakon masakra također je bio danas tamo i pri tom na komemoraciji kazao kako ga i danas progone prizori ubijenih civila.

Kako je dobri hadžija Hazim razapet na džamiju…

Kako je dobri hadžija Hazim razapet na džamiju…

"Nisam mogao vjerovati u ono što sam tada vidio", kazao je Stewart, sadašnji zastupnik Konzervativne stranke u britanskom parlamentu, dodajući kako je došao odati počast žrtvama ali i pozvati političare u BiH na odgovorno ponašanje kako se zločini ne bi nikad ponovili a zemlji osigurao trajni mir.

Bećirović: "Prijetnja od ponavljanja zločina i genocida nije otklonjena"

Član Predsjedništva BiH Bećirović danas je kazao kako je žalosno da za zločin u Ahmićima još nisu osuđeni svi odgovorni pozvavši da se to što prije učini. Kazao je i kako se branitelje BiH pri tom ne smije izjednačavati s onima koji su napadali državu, ali se svaki pojedinačni zločin mora kazniti.

"Na žalost, za strašne zločine u Ahmićima još uvijek nisu osuđeni svi zločinci. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti. Jedan od organizatora i zapovjednika ovog zločina, pravosnažno osuđeni ratni zločinac Dario Kordić, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 25 godina", naveo je Bećirović.

Kazao je da zločin protiv čovječnosti ne zastarijeva. 

"Nastavit ćemo svjedočenje o prekinutim ljudskim životima, prekinutim djetinjstvima i ukradenim nadama žrtava. Naša je stalna odgovornost da prenosimo i čuvamo činjenice o svirepo ubijenima, ali i da osiguramo preživjelim stanovnicima Ahmića dostojanstven život, istinu i pravdu", istaknuo je Bećirović.

Po njegovim riječima, pravosnažne presude najviših međunarodnih sudova se ne mogu izbrisati i poništiti. Naglasio je da su najviši svjetski sudovi utvrdili da je na BiH izvršena agresija i da je počinjen genocid nad Bošnjacima.

Kaže da su važnu ulogu u otkrivanju istine o Ahmićima imali britanski vojnici iz sastava UNPROFOR-a, a jedan od prvih ljudi koji je stigao na mjesto užasnog zločina bio je pukovnik Bob Stewart.

"Doprinos ovog čestitog britanskog oficira bio je važan u predstavljanju međunarodnoj javnosti barbarstva i brutalnosti ovog zločina protiv čovječnosti. Pukovnik Stewart i danas je jedan od iskrenih prijatelja BiH. On i u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske zagovara politiku podrške državi BiH", istaknuo je Bećirović.

Naveo je da je "naša trajna obaveza da govorimo istinu i tražimo pravdu".

"Jednako tako, naša je dužnost da se borimo da svaki zločinac bude izveden pred lice pravde. Nemamo pravo odustati od prenošenja i čuvanja istine o stradanju Bošnjaka u Ahmićima. Nikada nećemo prestati tražiti kaznu za one koji su počinili  zločine. Istovremeno, želimo graditi zajednički život sa svim dobronamjernim ljudima koji se bore za mir i napredak", poručio je Bećirović.

Naglasio je da se branitelji BiH ne mogu izjednačavati s onima koji su napadali našu državu.

"Nismo ni 1990-tih bili isti, nismo ni danas isti. Zato što nismo isti, mi imamo i ljudsku i moralnu i civilizacijsku snagu da osudimo svaki zločin. Svakoj nevinoj žrtvi dužni smo iskazati puno poštovanje. Za svakog zločinca dužni smo tražiti najstrožiju kaznu. Zlo se ne smije zaboravljati ni potcjenjivati", poručio je Bećirović.

"Na žalost, prijetnja od ponavljanja zločina i genocida nije otklonjena", kazao je Bećirović dodajući kako se ne smiju podcijeniti prijetnje opstanku BiH koje i danas stižu od nekih političara.

Tužna godišnjica: Kolona sjećanja krenula sa mezarja prema Ahmićima

Tužna godišnjica: Kolona sjećanja krenula sa mezarja prema Ahmićima

Hrvatski predsjednici Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović su posjetili Ahmiće 2010. odnosno 2018. godine i tamo odali počast bošnjačkim žrtvama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije