Probosanske stranke pisale ambasadama: Zatražen hitan sastanak zbog Srebrenice

1
Radiosarajevo.ba
Probosanske stranke pisale ambasadama: Zatražen hitan sastanak zbog Srebrenice
Foto: Radiosarajevo.ba / Srebrenica izbori, snimljeno 21. februara

Političke stranake koje su podržale inicijativu „Moja adresa: Srebrenica“ ambasadama Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Francuske te Misiji OSCE-a i Delegaciji EU poslale su zahtjev za održavanje hitnog sastanka.

Kako je navedeno, sastanak, koji SDA, DF, SBB, SBiH, PDA, NiP, Naša stranka i SDP predlažu za četvrtak, 25. februar, bio bi vezi sa novonastalom situacijom prouzrokovanom opravdanim bojkotom izbornog procesa u Srebrenici.

Predviđeno je da sastanak bude održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. 

"Političke stranke koje su podržale inicijativu „Moja adresa:Srebrenica“ i zajedničkog kandidata za načeklnika Aliju tabakovića odlučne su da nastave borbu za ostvarivanje potpune ravnopravnosti svih građana i njihovih prava na povratak, te se odlučno suprostave svakom vidu diskriminacije i segregacije“, navodi se, između ostalog u pozivu.

Kako dalje navode, obavezali su se i na kontinuirano suprostavljanje politikama koje glorificiraju ratne zločince, negiraju genocid u Srebrenici i ne prihvataju sudske presude.

Podsjetili su na sastanak od 18. februara u Srebrenici, na kojem je istaknuta važnost nastavka nenasilne, nadstranačke i trajne borbe za slobodu i ravnopravnost građana Srebrenice, imajući u vidu stvarno stanje po pitanju ograničenja prava na ostvarivanje biračkog prava brojnih građana Srebrenice u inostranstvu i grube malverzacije sa glasanjem putem pošte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije