CIK BiH: U Doboju pobijedio Boris Jerinić, u Srebrenici Mladen Grujičić

0
Anadolija
CIK BiH: U Doboju pobijedio Boris Jerinić, u Srebrenici Mladen Grujičić

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) BiH na ponovljenim izborima za gradonačelnika Grada Doboja pobijedio je Boris Jerinić, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa osvojenih 67,44 posto glasova. U Srebrenici je pobijedio kandidat Koalicije "Zajedno za Srebrenicu" Mladen Grujičić koji je osvojio 67,62 posto glasova, javlja Anadolu Agency (AA)

Jučer su održani ponovni izbori za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj na 89 biračkih mjesta i načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama).

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a BiH, u utrci za gradonačelnika Doboja ubjedljivo je pobijedio kandidat SNSD-a Boris Jerinić osvojivši 19.908 glasova (67,46 posto).

Kandidat Srpske demokratske stranke (SDS) Cvijan Filipović osvojio je 4.815 glasova (16,32 posto), a Srđan Todorović u ime Socijalističke partije dobio je 4.787 glasova (16,22 posto).

Na izborima za načelnika Srebrenice, koje su probosanske političke stranke bojkotovale, pobijedio je kandidat Koalicije "Zajedno za Srebrenicu" Mladen Grujičić koji je osvojio 5.189 (67,62 posto) glasova.

Mnoge je iznenadilo što je 2.433 (31,70) glasa osvojio kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Alija Tabaković, s obzirom na bojkot izbora, no iz CIK-a su ranije potvrdili da su u rezultate izbora uključeni i rezultati s redovnih biračkih mjesta čiji rezultati nisu poništeni odlukom CIK-a BiH.

Nezavisni kandidat u Srebrenici Mile Janjić dobio je 28 glasova (0,36 posto), a nezavisni kandidat Aleksandar Simić 24 (0,31 posto) glasa.

Odziv birača na ponovnim izborima u Doboju je 55,43 posto, a u Srebrenici 42,87 posto. Navedeni odziv odnosi se na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici i 89 biračkih mjesta u Doboju.

Do ponavljanja izbora je došlo nakon što je Centralna izborna komisija BiH poništila lokalne izbore u Doboju i Srebrenici održane u novembru 2020. zbog utvrđenih brojnih nepravilnosti.

Ponovljene izbore u Srebrenici bojkotovale su probosanske stranke okupljene oko Inicijative "Moja adresa: Srebrenica", ukazavši tako na probleme u izbornom procesu, pogotovo one koji se odnose na glasanje putem pošte. Ranije su iz Inicijative pozvali i bošnjački narod da bojkotuje ponovljene izbore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije