Nermin Nikšić otkrio: Ovaj zakon o Srebrenici prvo ćemo predložiti u Sarajevu

3
N. Ka.
Nermin Nikšić otkrio: Ovaj zakon o Srebrenici prvo ćemo predložiti u Sarajevu
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić na današnjoj press konferenciji u Sarajevu je kazao kako politika u BiH "ne može da se ne bavi Srebrenicom".

Danas nije tema bojkot izbora i slično, kazao je on, pa nastavio:

"Mi smo u vrijeme dok smo bili u Federalnoj vladi, pokazali da se Srebrenicom ne treba baviti samo kada su izbori. Podsjetit ću da je tadašnja Vlada FBiH održala jednu od sjednica u Srebrenici, te su rađeni projekti za razvoj. Tada se nismo samo 'uslovno' bavili Srebrenicom, već smo i preko kantonalnih vlada radili na razvoju.

Poseban status

Zaustavili smo tada neke koji su željeli da zatvore neke pogone tamo. Za nas Srebrenica ima poseban status", rekao je Nikšić.

Današnja tema pressa jeste, poručio je Nikšić, zakon o podršci povratnicima u Srebrenicu, za koji imaju i draft.

"Jučer smo na sastanku Četvorke dogovrili da će to da krene od Kantona Sarajevo, zato što smo ovdje u punom kapacitetu", kazao je on.

Nakon KS, ovaj zakon će biti ponuđen i u kantonalnim vladama gdje participiraju i imaju mogućnost da se adekvatno provede: "Zakon će biti ponuđen i Federalnoj vladi i nadamo se da će naići na razumijevanje."

Ko predlaže

Od strane učesnika sastanka koji se jučer održao vidjeli smo da su to zahtjevi koji su obuhvaćeni ovim zakonom: "Sretan sam kako je unutar Četvorke jednodušno oduševljenje da se uđe i napravi jedno sistemsko rješenje za ovo pitanje."

Priča o Srebrenici ne smije biti od izbora do izbora, već, stava je Nikšić, "mora biti kontinuitet".

Adnan Šteta, kao dio kantonalne organizacije SDP-a istaknuo je da će predlagači ovog zakona biti SDP-ovi zastupnici u KS.

"Sve organizacije u Sarajevu će raditi punim kapacitetom da što prije ovo zaživi i ne bude mrtvo slovo na papiru. Jer svi znamo šta je nama Srebrenica, svim Bosancima i Hercegovcima", rekao je Šteta.

Šta je svrha

Igor Stojanović, šef kluba SDP-a u Skupštini KS, istaknuo je kako je svrha zakona da se pomogne ljudima u Srebrenici, jer su evo već dugo ostavljeni sami i sjete ih se samo za vrijeme obilježavanja 11. jula i pred izbore.

On je istaknuo da će zakonom biti obuhvaćeno zdravstveno osiguranje i liječenje, školovanje, olakšice privrednicima, pomoć porodiljama, roditeljima s prebivalištem u Srebrenici i brojne druge mjere.

Damir Mašić je, ipak, kazao da u ovom trenutku nažalost nemaju utjecaj na nivou Federacije da bi mogli osigurati usvajanje i implementaciju ovog zakona.

Finalna verzija

"Nadamo se da dnevna politika neće odigrati ključnu ulogu i da će ovo biti pitanje oko kojeg ćemo se okupljati, a ne dijeliti. Zbog toga ćemo ovaj zakon predložiti i u Parlamentu FBiH. I nadamo se da ćemo nastaviti politiku koja se prije vodila u Srebrenici", rekao je Mašić.

On ističe da sve aktivnosti moraju ići u tri pravca, a to je očuvanje sjećanja, vraćanja ljudi i organizovano sa područja FBIH raditi na tome da se privreda oživljava na području Srebrnice.

"Pozivam sve političke subjekte da zajedno budemo na ovom pitanju, jer na ovome ne smije biti pozicije ili opozicije, trebamo raditi. Mi ćemo u narednim sedmicama predstaviti finalnu verziju", kazao Mašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije