Problem za učenike izvan grada: Zenicatrans nema licencu, odgađa se početak nastave

Fena
Problem za učenike izvan grada: Zenicatrans nema licencu, odgađa se početak nastave
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade ZDK nagovijestilo je da će najvjerovatnije u nekim školama sa područja kantona, koja bi trebala da koriste prijevozničke usluge "Zenicatrans", biti odgođen početak školske godine.

Ova kompanija nema licencu za obavljanje prijevozničke javne službe, a njihov zahtjev za produženje licence nadležno kantonalno ministarstvo odbilo je krajem prošle godine, jer nemaju potrebne uslove za obavljanje prijevoza.

"Zenicatrans-prijevoz putnika" pored lošeg i nesigurnog voznog parka ima i velika dugovanja preduzeća, i to su razlozi za uskraćivanje licence.

"Ovo preduzeće nema uredno izmirene obaveze prema državi, što je jedan od osnovnih uslova za izdavanje licence. U proteklom periodu u više navrata sa njima smo imali komunikaciju i nastojali pomoći da oni uspiju reprogramirati svoja dugovanja, međutim to još nije završeno", kaže ministar prometa i komunikacija Vlade ZDK Fahrudin Brkić.

Na ovu odluku kantonalnog ministarstva preduzeće "Zenicatrans-prijevoz putnika" uložilo je žalbu nadležnom federalnom ministarstvu, koje još uvijek nije okončalo postupak. Dugovanja preduzeća prema poreznoj upravi iznose oko četiri miliona glavnice duga i zahtjev za reprogramom izmirenja duga još nije rješen, tako da preduzeće nema uslove za izradu licence.

Problem izdavanja licence javnog prijevoza najviše ometa odvijanje početka nastave u nekim prigradskim osnovnim školama, kao i srednjim školama u Zenici. Do sada je prijevoz učenika u Osnovnoj školi "Ćamil Sijarić" u Nemili, za oko 750 učenika, obavljao upravo i sada prvorangirani ponuđač na tenderu preduzeće "Zenicatrans-prijevoz putnika".

"Novonastala situacija donijela nam je puno problema, jer ne može se niko izabrati ko ne ispunjava uslove vezano za obavljanje prijevoza. Čekamo da se problema riješi i da učenici imaju siguran prijevoz do škola", ističe ministar obrazovanja ZDK Mensur Sinanović. 

Školska godina na području Zeničko-donojskog kantona treba da počene naredne sedmice, do kada bi se trebalo potpisati ugovori o prijevozu učenika do škola.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je i isplatila sredstva u iznosu od 413.350 KM, koja su namijenjena za dodjelu novčane pomoći za nabavku obaveznih udžbenika u školskoj 2017./2018. godini.

Sredstva su namijenjena za 3.174 učenika osnovnih i srednjih škola, djece branilaca sa područja 12 lokalnih zajednica iz Zeničko-dobojskog kantona, čije nadležne službe za boračko-invalidsku zaštitu trebaju izvršiti uplate na račune korisnika.

Tim isplatama će se okončati još jedna uspješna procedura dodjele novčane pomoći za nabavku obaveznih udžbenika za djecu branilaca po raspisanom konkursu Ministarstva za boračka pitanja i ispoštovati hodogram aktivnosti da se namjenska sredstva nađu na računima korisnika prvog dana školske 2017./2018. godine. 

Na ovogodišnji konkurs se prijavilo ukupno 3.367 kandidata, od kojih 199 nije ispunjavalo uslove, za 1.255 učenika osnovnih škola uplatiti će se iznosi od po 100 KM, a iznose od po 150 KM će dobiti 1.919 učenika srednjih škola.

Također, prema nalogu kantonalnog Ministarstva za boračka pitanja, Vlada je izvršila uplatu treće rate stipendija za 1.486 korisnika stipendija, studenata - djece branilaca i članova njihovih porodica za studijsku 2016./2017. godinu u iznosu od 204.100 KM.

U budžetu Zeničko-dobojskog kantona za tu namjenu u 2017. godini osigurana su sredstva u iznosu od 1.632.800 KM.

Vlada ZDK u kontinuitetu osigurava i vrši isplatu stipendija za 376 studenata-djece branilaca prve godine studija i 1.110 studenata druge i ostalih godina studija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije