Kako opremiti školarca: Isto gradivo po različitim cijenama

H. A.
Kako opremiti školarca: Isto gradivo po različitim cijenama
Školsko zvono na području Republike Srpske oglasit će početak nove školske godine u petak, 1. septembra, dok će se u školama na području Federacije Bosne i Hercegovine oglasiti u ponedjeljak 4. septembra.

Za prvačiće i učenike ostalih razreda, nova školska godina donosi nova znanja, prijateljstva... a za roditelje nove udare na kućni budžet.

Svake godine pred kraj ljetnoj raspusta, roditelji se na različite načine pokušavaju organizirati te opremiti školarce za novu godinu učenja. Od sitnog školskog pribora, sveski, školskih ruksaka, pa i odjeće, najviše novca iziskuje kupovina obaveznih udžbenika i knjiga.

Izašli smo na ulice Sarajeva i provjerili kakva je situacija kod prodavača na sarajevskom mostu na Drveniji, ali i zavirili u knjižare.  Na Dreveniji brojni prodavači još uvijek pune svoje stolove, te nude kupovinu ili zamjenu udžbenika.

Od 5 do 8KM  je prosječna cijena polovnih udžbenika na sarajevskim ulicama.

U sarajevskim knjižarama, koje su pune novih tek odštampanih knjiga koje čekaju radoznale učenike, a za kupovinu do 4. razreda treba izdvojiti do 100KM, a za starije u prosjeku od 150 do 200KM, bez kupovine radnih sveski.

"Dobili smo spisak iz škole s obaveznim udžbenicima, te krenuli u potragu, kako bi spremni dočekali novu školsku godinu", kazao je za Radiosarajevo.ba Armin Š. (identitet poznat redakciji), roditelj dvoje školaraca, kojeg smo zatekli u knjižari.

Naš sagovornik kaže da je za dijete koje ove godine pohađa peti razred osnovne škole, izdvojio 130KM za udžbenike. Za pribor i ruksak će izdvojiti još, u prosjeku, 100KM.

"Drugo dijete polazi u prvi razred, te će kao prvačić dobiti školski pribor. Knjige još nismo kupili", kaže nam Armin.

Brojni su sugrađani čija djeca ove godine polaze u prvi razred iznenađeni odlukom Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS da prvačići neće imati besplatne udžbenike. 

Prema posljednjim informacijama iz ovog ministarstva od 300.000 KM iz budžeta, pola je izdvojeno za ormariće u prva dva razreda, a druga polovina za udžbenike socijalno ugrožene djece. 

Dok u KS-u nema besplatnih udžbenika za sve prvačiće, u pojedinim federalnim kantonima se zadržala ta praska, a u RS-u svi učenici prvih i drugih razreda imaju obezbjeđene besplatne knjige.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije