Proaktivnijom komunikacijom medija i sudova do veće transparentnosti

1
Radiosarajevo.ba
Proaktivnijom komunikacijom medija i sudova do veće transparentnosti
Foto: VSTV / Okrugli sto

Proaktivniju komunikaciju trebaju i mediji i pravosuđe i građani, jedan je od zaključaka okruglog stola “Pravosuđe i mediji - jačanje vladavine prava", koji je organizovan 22. aprila 2021. godine u Sarajevu u okviru projekta Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca koji Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH/Vijeće) realizuje uz podršku Vlade Švedske.

Tema okruglog stola, čiji su učesnici bili predstavnici medija i nevladinog sektora koji u fokusu svog rada imaju rad pravosuđa, bh. sudova, švedskih eksperata i VSTV-a BiH, bila je izazovi u trenutnoj komunikaciji i načini njihovog prevazilaženja.

“Vijeće je svjesno trenutne percepcije javnosti u pogledu rada pravosudnih institucija ali i njihove otvorenosti ka javnosti. Svjesni smo i potrebe za unapređenjem transparentnosti pravosuđa i potrebe uspostavljanja kontinuirane i dvosmjerne komunikacije sa javnošću putem medija i stoga u saradnji s bh. sudovima i Švedskim ekspertima poduzimamo sve korake koji će komunikaciju učiniti proaktivnijom, rad sudova transparentnijim, a građanima i javnosti, informacije o radu sudova učiniti dostupnijim“, poručio je predsjednik VSTV-a BiH, Halil Lagumdžija tokom uvodnog obraćanja.

U uspostavljanju proaktivne komunikacije, značajnu ulogu imaju mediji, zbog čega je jedan od prvih koraka bio trenutnu komunikacijsku praksu sagledati iz perspektive medija i nevladinih organizacija, kako bi se problem nedovoljne transparentnosti rada sudova, sagledao u cjelosti.

“Svaka strategija unapređenja treba biti zasnovana na partnerskom odnosu predstavnika medija i pravosudnih institucija, to je neminovno. Ako predstavnici pravosudnih institucija zaista žele proaktivniju komunikaciju, onda mora postojati spremnost na otvorenu i transparentnu komunikaciju”, ističe Leila Bičakčić, izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo.

Veća transparentnost rada sudova, jedan je od primarnih ciljeva VSTV-a BiH, a kroz ovaj projekt nastoje se razviti mehanizmi i radne prakse koje će unaprijediti kapacitete sudova za proaktivnu komunikaciju sa medijima i javnošću koja će dovesti i do povećanja transparentnosti rada sudova.

Kako naglašava Torgny Svenungsson, direktor Odjela za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske u BiH, jačanje transparentnosti u radu pravosudnih institucija, jedan je od glavnih prioriteta Švedske, u kontekstu saradnje ove dvije zemlje u reformskom procesu pravosudnog sistema. Uspostavljanje saradnje ne samo između VSTV-a i njihovih kolega iz Švedske, već i sa nevladinim sektorom i medijima, otvorit će put za uspješnu reformu u ovom važnom segmentu, kakav je transparentnost.

Promjene u trenutnim komunikacijskim praksama već su započete u Općinskom sudu u Tuzli, Osnovnom sudu u Bijeljini i Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, koji će uvesti novitete u trenutne komunikacijske prakse, ali i predstavljati pokazni model drugim bh. sudovima.
Nedovoljni kapaciteti za komunikacijske aktivnosti, nedostatak sredstava za unapređenje komunikacijskih aktivnosti i senzacionalističko izvještavanje medija o radu pravosudnih institucija, prepoznati su kao najveći izazovi u radu sudova, dok mediji kao goruće probleme navode otežan pristup informacijama, nekontinuiranost u radu sudova ali i nedosljednosti u pristupu sudskim dokumentima.

Sve aktivnosti na uspostavljanju proaktivnije komunikacije između sudova, medija i građana, realizuju se u okviru projekta Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH, koji VSTV BiH realizuje u saradnji sa Švedskom sudskom administracijom, sudovima iz Švedske i BiH, a uz finansijsku podršku Vlade Švedske.

Okrugli sto “Pravosuđe i mediji - jačanje vladavine prava", kao i sve aktivnosti VSTV BiH, organizovan je uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera za sprječavanje pojave i širenja koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije