Pristižu čestitke Karahasanu: Kultura je ostala njegova misija

Radiosarajevo.ba
Pristižu čestitke Karahasanu: Kultura je ostala njegova misija
Foto: Radiosarajevo.ba / Melika Mahmutbegović

Akademiku Dževadu Karahasanu uručena je u petak navečer u Frankfurtu Goetheova nagrada za 2020. godinu.

Čestitke stižu s brojnih strana. I Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH, uputila je čestitku ovom našem, kako je istakla, uvaženom književniku, dramskom piscu, esejisti, jednom od najsnažnijih i najdojmljivijih bosanskih prozaika.

"Profesor Karahasan je, kako je kazano i na svečanosti u Frankfurtu, oduvijek želio da bude posrednik između Istoka i Zapada. Kultura je bila i ostala njegova misija. Naglašavajući mnogo puta da je Bosna i Hercegovina, prije svega, kultura, te da je kao takva neuništiva, jedan od najznačajnijih evropskih pisaca današnjice, nastojao je pomaknuti kulturne granice naše domovine, gradeći mostove među kulturama i nacijama", kazala je Mahmutbegović.

Naglasila je da je Karahasan svojim djelima afirmirao istinske bosanske, a samim tim i civilizacijske vrijednosti.

"Zato je svijet sa djelima akademika Karahasana mnogo ljepši, a što prepoznaju od Frankfurta do dalekog Šangaja. Želim akademiku Karahasanu uspješan nastavak književnog rada kojim čini ponosnim sve građane Bosne i Hercegovine, te još mnogo vrijednih nagrada", navedeno je u čestitki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije