Pripadnik osiguranja Vijeća naroda RS-a napao novinara

Fena
Pripadnik osiguranja Vijeća naroda RS-a napao novinara
Pripadnik Službe osiguranja u staroj zgradi Vlade RS-a u Banjoj Luci, u kojoj je sjedište Vijeća naroda RS-a, danas je verbalno napao novinara Srne Borisa Nogu, zaprijetivši i fizičkim obračunom.

Napad se dogodio uoči sjednice Zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a, čiji početak su predstavnici medija čekali u holu objekta budući da nemaju prostor u kojem mogu čekati obraćanje zvaničnika.

Boris Nogo kaže da ga je radnik osiguranja, bez ikakvog povoda, verbalno napao i fizički izbacio iz objekta, što dovoljno govori u kakvom se položaju nalaze novinari i kako se radnici osiguranja, u pojedinim institucijama ophode prema njima.

"Pitanje je do kada će se tako ophoditi prema novinarima i da li neko može da zaštiti novinarsku profesiju na ovim prostorima", rekao je Nogo ističući da je radnika osiguranja pitao zašto galami na novinare koji su čekali u holu, nakon čega je doživio i fizički napad.

Generalna sekretarka Kluba novinara Banja Luka Ljiljana Smiljanić je istaknula da je neprihvatljivo da bilo ko prijeti, napada i fizički izbacuje novinare iz bilo koje institucije u Banjoj Luci ili bilo gdje u BiH.

Podsjetila je da predstavnici medija prate rad institucija, ali je danas jedan novinar izbačen iz objekta u kojem ionako ne postoji prostorija u kojoj bi novinari mogli sačekati izjave.

"Žao mi je ako prisustvo novinara stvara gužvu u objektu, ali onda nadležni trebaju osigurati bolje uvjete za rad novinara", rekla je Smiljanić.

Uime Kluba novinara Banja Luka zatražila je izvinjenje zbog napada na Nogu od nadležnih u Vijeću naroda, a uputili su ga šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Mujo Hadžiomerović, šef Kluba Srba Pero Petrović i potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije