Akcija Urban: Ovo su imena osoba koje je jutros u Sarajevu uhapsila SIPA

H. A., L. R.
Akcija Urban: Ovo su imena osoba koje je jutros u Sarajevu uhapsila SIPA
Foto: Arhiv / SIPA
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji s policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, jutros u Sarajevu provode akciju kodnog naziva "Urban“.

Kako je ranije saopćeno, obavljeni su pretresi na sedam lokacija, a uhapšeno je sedam osoba.

Portal Radiosarajevo.ba nezvanično saznaje da su uhapšeni profesor Elektrotehničkog fakulteta (ETF) i bivši ministar za obrazovanje u Kantonu Sarajevo Fahrudin Oručević, zatim bivši dekan ETF-a Narcis Behlilović te također jedan od profesora Irfan Turković.

Uhapšen je i vještak Kenan Softić, zatim vlasnik firme LAKE Nedžad Bubica, te zaposlenici Općine Novo Sarajevo Enes Begović i Lamija Maglić-Stajić.

Mi vas podsjećamo da je krajem prošle godine STAV objavio kako je Tužilaštvo otvorilo predmet koji se odnosio na navodno nezakoniti pokušaj dodjele zemljišta na Marijin-Dvoru firmi LAKE, a isto je u vlasništvu Kantona Sarajevo – u sve je bilo uključena uprava ETF-a. Tada je sarajevsko Pravobranilaštvo zaustavilo realizaciju sporazuma prema kojem je navedena firma trebala dobiti atraktivno zemljište u centru Sarajeva. Kompaniji Nedžada Bubice navodno je dato pet dunuma, skoro neprocjenjive vrijednosti, kao „nagrada“ za renoviranje objekta u kojem je smješten Elektrotehnički fakultet, a koji mora biti srušen.

Jutros se iz Tužilaštva doznaje da su osobe uhapšene pod sumnjom da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, zloupotreba procjene, poticaj na izvršenje krivičnog djela i porezna utaja, usljed čega je prouzrokovana šteta u budžetu Kantona Sarajevo od najmanje tri miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije