Ambasada Republike Slovačke preuzela obaveze kontakt-ambasade NATO-a u BiH

J. Ć., F. Z.
Ambasada Republike Slovačke preuzela obaveze kontakt-ambasade NATO-a u BiH
Ambasada Republike Slovačke u Sarajevu preuzela je obaveze kontakt-ambasade NATO-a u Bosni i Hercegovini.

Ceremonija primopredaje dužnosti održana je danas u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Britanska ambasada u Sarajevu, koja je obavljala tu dužnost od januara 2015. godine, danas je ovu obavezu predala Ambasadi Republike Slovačke.

U novembru prošle godine, Predsjedništvo BiH je konsenzusom usvojilo novi Pregled odbrane. Ovo je bio veliki korak naprijed, nakon nekoliko godina neslaganja po pitanju buduće veličine i izgleda Oružanih snaga BiH. Sada je fokus na implementaciji ovoga pregleda.

Kontakt-ambasade NATO-a podržavaju aktivnosti Saveza u partnerskim zemljama, te pružaju podršku u aktivnostima javne diplomatije. Savezu pomažu u aktivnostima javnog informiranja, političkim i sigurnosnim pitanjima, a mandat im traje dvije godine.

"Slovačka će ponuditi svoje iskustvo u transformaciji odbrambenih struktura i šire, u reformi sigurnosnog sekretara. Ambasada planira da podstiče i doprinosi javnoj diskusiji o sigurnosnim prijetnjama i načinima na koje ih države mogu riješiti", rekao je Jan Pšenica, slovački ambasador na današnjoj ceremoniji primopredaje dužnosti.

"Ovaj zadatak bio je sjajna prilika da od običnih građana čujemo njihovo mišljenje o NATO-u. Jasno je da je to pitanje o kome mnogi imaju snažne osjećaje, bilo da su za ili protiv članstva u NATO-u. Ključ leži u nastavku razgovora. Zbog toga što odluku o tome da li tražiti članstvo u NATO savezu ili ne, mogu donijeti samo vođe i građani ove zemlje, a ne NATO ili Rusija ili bilo ko drugi. To je odluka koja se treba donijeti u budućnosti.

Dotada, postoji mnogo toga što NATO može uraditi da pomogne vašim Oružanim snagama i sigurnosnim agencijama kako bi postale još efikasnije - bilo da je to prilikom spašavanja života nakon prirodnih nesreća, borbe protiv terorizma i cyber kriminala, ili doprinoseći mirovnim operacijama u inozemstvu", pojasnio je britanski ambasador Edward Ferguson danas u Domu Oružanih snaga. 

"Za vrijeme mog mandata komandantice NATO štaba u Sarajevu, postalo mi je veoma jasno da je kontakt-ambasada NATO-a integralni dio napora NATO-a ovdje u BiH.

Naš rad sa BiH po pitanju reformi odbrane i sigurnosnog sektora, kao i na zadacima Partnerstva za mir, je složen i pun izazova. Ali, više od toga, ne postoji veći izazov od stvaranja stvarnog javnog prostora za razgovor o ovim pitanjima - kako bi se iskreno razgovaralo o tome koje su prednosti partnerstva BiH s NATO-om, i iskreno se nadam, članstva u NATO-u", istaknula je brigadna generalica Giselle Wilz, komandantica NATO štaba u Sarajevu, zahvalivši se Ujedinjenom Kraljevstvu na snažnim i uspješnim naporima tokom perioda u kojem je bilo kontakt-ambasada NATO-a u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije