Primjedbe na Zakon o Agenciji za prevenciju korupcije

Radiosarajevo.ba
Primjedbe na Zakon o Agenciji za prevenciju korupcije


Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije danas je u Sarajevu organizirala javnu raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Cilj održavanja javne rasprave je da članovi Parlamentarne skupštine BiH, zajedno s predstavnicima zainteresiranih tijela, stručnih institucija i pojedincima obave sveobuhvatnu raspravu i iznesu mišljenja o rješenjima predloženim u navedenom zakonu, piše Fena.

Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić je navela da je Zakon o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije usvojen 2009. godine. To je, po njenim riječima, bio uvjet za liberalizaciju viznog režima.

Majkić je kazala da su pojedine odredbe zakona nejasne, nedorečene te postoje pravne praznine koje stvaraju poteškoće u samoj primjeni zakona.
Po njenim riječima, najveći broj izmjena odnosio se na odredbe zakona koje su definirale status Komisije i njene nadležnosti.

Pedloženim izmjenama i dopunama, između ostalog, mijenja se naziv komisije tako da bi se umjesto „Komisija za izbor i praćenje rada Agencije“ zvala „Komisija za nadzor nad radom Agencije".

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Šemsudin Mehmedović je kazao da generalno smatra da je ovaj zakon pokušaj da se "na mala vrata" ovlada Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije od  komisije koja je tijelo parlamenta, a ne nikakvo zasebno, nezavisno tijelo.

„Pokušava se umjesto komisije za izbor i praćenje rada Agencije da to bude komisija za nadzor nad radom Agencije“, kazao je Mehmedović.

On se osvrnuo i na član predloženog zakona u kojem se navodi da je Komisija nezavisno tijelo Parlamentarne skupštine BiH.

„Šta znači nezavisno tijelo, nezavisno od parlamenta? Onda nije parlamentarno tijelo. U kojoj mjeri je nezavisno? Nezavisno je od uticaja bilo kakvih sa strane, ali ne može biti nezavisno od parlamenta jer je to parlamentarna komisija „, kazao je Mehmedović. On je imao primjedbu i na odredbu kojom se reguliraju nadležnosti komisije, a gdje se, između ostalog, navodi da Komisija ima nadležnost da prati rad i nadzire Agenciju.

„Prati rad, u redu, ali da nadzire rad Agencije, mislim da je to na neki način sputavanje Agencije u njenom radu. Zapravo ovo i jeste suština i u samom nazivu ove komisije koja ima neke ambicije da zapravo bude nadzorni organ ove agencije čime bi se direktno, preko nas zastupnika, uplitalo u rad Agencije“, kazao je Mehmedović.

Za njega je neprihvatljiva i odredba po kojoj Komisija ima nadležnost da razmatra izvještaje o reviziji finansijskog poslovanja Agencije.

„Smatram da ovo treba brisati, jer imamo precizno utvrđeno nadležnosti komisija koje razmatraju sve finansijske izvještaje bilo koje agencije, uprave, bilo koje institucije na nivou BiH. Ne treba ništa posebno da ova komisija razmatra finansijske izvještaje jer bi se na taj način moglo desiti da se upliće u rad ove agencije“, kazao je Mehmedović.

Izvršni direktor Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin je kazao da imamo izmjene zakona na stolu u situaciji kada Agencija praktično još nije ni profunkcionirala, kada implementacija Strategije nije praktično ni počela.

„Po nama su ove izmjene zakona sporne iz više razloga. Prvi i osnovni razlog zašto su sporne ove izmjene odnosi se na činjenicu da se u članu 18. briše dio rečenice koji kaže da se Komisija neće miješati u pojedinačne slučajeve. Ne vidimo nijedan razlog da se taj dio člana 18. briše, jer smatramo da je to dobar član koji jasno potcrtava ulogu Komisije. Dakle, Komisija ne smije biti uključena u rješavanje pojedinačnih slučajeva i Agencija mora imati apsolutnu funkcionalnu nezavisnost od komisije i od parlamenta“, kazao je Blagovčanin, dodajući da je sporna i činjenica da se proširuje nadležnost Komisije.

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Beriz Belkić je kazao da su napravljene neke izmjene koje nisu baš tehničke naravi.
Po njegovim riječima, upravo zbog toga je Predstavnički dom zaključio da je nužno napraviti i javnu raspravu gdje bismo porazgovarali o tim stvarima.
Kazao je da on, kao član Komisije, nije podržao nekoliko stvari koje se nalaze u predloženom zakonu.

„Prije svega mislim da je sama promjena naziva komisije, umjesto komisija za praćenje rada u komisiju za nadzor suštinske narav“,  kazao je Belkić dodajući da ova komisija ne bi trebala preuzimati neku vrstu nadzora i činiti ovisnim ovu agenciju i praviti joj jednu vrstu blokade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije