Prilikom izvođenja građevinskih radova u BiH pronađen dio ljudskog skeleta

4
Anadolija
Prilikom izvođenja građevinskih radova u BiH pronađen dio ljudskog skeleta
Foto: ICMP / Ekshumacija u Kalinoviku (na slici nije događaj opisan u tekstu)

Prilikom izvođenja građevinskih radova na lokalitetu Buk Bijela kod Foče pronađen je dio skeleta, vilica za koju se vjeruje da je ljudskog porijekla, potvrdila je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

"Jučer je prilikom izvođenja građevinskih radova na lokalitetu Buk Bijela pronađen dio skeleta, vilica za koju se vjeruje da je ljudskog porijekla", kazala je Fazlić.

Prema njenim riječima, radovi su odmah obustavljeni i prostor je osiguran. Radi se o području buduće hidroelektrane Buk Bijela na Drini.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Počeo proces ekshumacije, pronađen ljudski skelet

Počeo proces ekshumacije, pronađen ljudski skelet

"Policija je odmah obaviještena te na mjestu događaja osigurava lokaciju. Na teren je izašao i istražitelj Instituta za nestale osobe BiH. Institut će odmah prema Tužilaštvu BiH uputiti zahtjev za ekshumaciju koja će uslijediti u narednim danima", izjavila je Fazlić.

Dodala je da se još uvijek traga za oko 627 osoba koji su nestali na širem području Foče.

Na tom području već neko vrijeme se traga za dvije grobnice, ali dosadašnja potraga nije dala rezultate iako se u više navrata izlazilo na teren. Na lokalitetu Buk Bijela je u junu 2006. godine pronađena masovna grobnica sa tijelima 43 stanovnika Foče.

"U cijevima koje su dio objekta hidrocentrale Buk Bijela, izgrađene prije rata, pronađena je masovna grobnica sa tijelima Bošnjaka koji su bili zatvoreni u KPD Foča. Tada, 2006. godine su pronađeni posmrtni ostaci 43 zatvorenika KPD Foča", kazala je Fazlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije