Ekshumacija u Loparama: Pronađeni skeletni ostaci najmanje jedne osobe

0
BIRN - Detektor.ba
Ekshumacija u Loparama: Pronađeni skeletni ostaci najmanje jedne osobe
Arhiv / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Tokom ekshumacije u zaseoku Kovačevići u mjestu Koraj na području opštine Lopare pronađeni su skeletni ostaci najmanje jedne osobe, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH navodi da je istražilac posebnog odjeljenja za ratne zločine na lokalitetu Kovačevića gdje po nalogu tužioca koordiniše rad ovlaštenih službenih osoba koje provode proces ekshumacije i traganja za posmrtnim ostacima nestalih osoba.

Službenici Policijske stanice Lopare rade na osiguranju lokacije, dok će pronađeni posmrtni ostaci biti poslani na dalju sudsko medicinsku obradu i proces utrđivanja identiteta putem DNK analize, naveli su iz Tužilaštva.

SDA: "Zbog izbora Marina Vukoje Trojka je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u"

SDA: "Zbog izbora Marina Vukoje Trojka je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u"

Iz Instituta za nestale osobe (INO) BiH kažu kako se pretpostavlja da se ovom području nalaze posmrtni ostaci mještanja bošnjačke nacionalnosti koji se nestali tokom 1992. godine.

Prema ranijem pisanju Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), srpske snage i paravojne formacije napale su mjesto Koraj, opština Lopare na Majevici nakon ultimatuma Kriznog štaba Opštine Lopare 15. juna 1992. godine, kojim je općinska vlast tražila predaju oružja i deportaciju svih mještana u pravcu Bijeljine.

Većina mještana se uspjela izvući prema Čeliću, a tokom napada je ubijeno 59 civila, uglavnom starijih osoba, dok su ostali sprovedeni u logor Batković kod Bijeljine, a kuće u Koraju su zapaljene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije