Počela identifikacija žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice u Kalinoviku

0
Radiosarajevo.ba
Počela identifikacija žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice u Kalinoviku
Foto: Tužilaštvo BiH / Porodice prisustvuju identifikaciji žrtava genocida

Identifikacija žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine, a čiji su posmrtni ostaci prošle godine ekshumirani iz masovne grobnice na lokalitetu Dobro Polje, općina Kalinovik, počela je u prostorijama JKP "Gradska groblja" Visoko.

Identifikacija se obavlja u prisustvu porodica stradalih osoba.

Za ukupno 10 žrtava, izvršena je DNK analiza i utvrđen je identitet ekshumiranih posmrtnih ostataka osoba koji su pronađeni sredinom prošle godine.

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Putem DNK analize, utvrđeno je da se radi o osobama nestalim na području Srebrenice, u julu 1995. godine, koje su nakon zarobljavanja dovedene i ubijene u okolini Kalinovika.

Posmrtni ostaci bit će predati porodicama, koje će donijeti odluku o daljim aktivnostima u vezi ukopa posmrtnih ostataka.

Najmlađa identifikovana žrtva, u vrijeme ubistva imala je 17, a najstarija 58 godina.

Pronalazak ove lokacije rezultat je zajedničkog rada Posebnog odjela za ratne zločine i SIPA-e na pronalasku informacija i podataka o mogućim lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Posebni odjel za ratne zločine, zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, nastavit će aktivnosti na utvrđivanju svih okolnosti ubojstva navedenih osoba, sa ciljem identificiranja i procesuiranja počinitelja navedenog zločina, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije