Ko su Adna Mesihović i Afan Kalamujić, novi prijedlozi za ministre u Vladi KS

1
A. Čančar
Ko su Adna Mesihović i Afan Kalamujić, novi prijedlozi za ministre u Vladi KS
Foto: Photojoiner / Adna Mesihović i Afan Kalamujić

Nakon što je premijer Vlade Kantona Sarajevo Nihad Uk podnio ostavku na mjesto premijera KS, oglasili su se i iz pokreta Za nove generacije, predstavljajući svoje kandidate za nove ministre.

Pokret Za nove generacije je već ranije potvrdio da je na poziv stranaka Trojke (SDP, NS i NIP) u proteklom periodu sudjelovao u razgovorima o rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo.

Ukoliko i zvanično budemo pozvani da sudjelujemo u radu nove vlade KS od strane budućeg mandatara, pokret "Za nove generacije" će dostaviti i zvanične biografije predložene kandidatkinje i kandidata.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Upravni odbor Pokreta je na ranije održanoj sjednici jednoglasno podržao prof. dr. Adnu Mesihović kao kandidatkinju za ministricu visokog obrazovanja, nauke i mladih i dr. sc. Afana Kalamujića kao kandidata za poziciju ministra finansija u budućoj vladi Kantona Sarajevo.

Ko je Adna Mesihović?

Adna Mesihović, doktorica bioloških nauka i docent, trebala bi zamijeniti Pavla Krstića (Naša stranka) na mjestu ministra visokog obrazovanja.

Oglasila se Marjanovićeva stranka: Ovo su prijedlozi za nove ministre u Vladi KS

Oglasila se Marjanovićeva stranka: Ovo su prijedlozi za nove ministre u Vladi KS

Sa višegodišnjim iskustvom u javnom zdravstvu, kroz pokret Za nove generacije zalaže se za doprinos sistemu zdravstvene zaštite, zalažući se za Ustavom zagarantovanu zdravu i čistu vodu.

Adna Mesihović je na izborima 2022. godine bila kandidat za Skupštinu Kantona Sarajevo.

Adna Mesihović
Foto: Facebook: Adna Mesihović

Ko je Afan Kalamujić?

Afan Kalamujić, aktuelni predsjednik Nadzornog odbora Sarajevogasa prijedlog je za ministra finansija umjesto Emira Dedovića (Stranka za BiH). 

Nakon završenog studija, Kalamujić se odlučio baviti poduzetništvom, a kako navodi, znanje stečeno na studijima odlučio je prenijeti u praksu.

Afan Kalamujić
Foto: Facebook: Afan Kalamujić

Svoje djelovanje u pokretu Za nove generacije opisuje kao nastojanje realizacije ideje ekonomskog razvoja s ciljem stvaranja radnih mjesta zasnovanih na znanju i kvaliteti.

Pitali smo građane koga žele za novog premijera KS: "Neka dođe neko mlad"

Pitali smo građane koga žele za novog premijera KS: "Neka dođe neko mlad"

Nihad Uk podnio ostavku

Uk je informaciju o ostavci podijelio i na društvenim mrežama.

"Upravo sam podnio ostavku na poziciju premijera KS, zvanično počinje rekonstrukcija Vlade. Ovaj proces ćemo završiti u narednih mjesec dana a do tada aktuelni saziv nastavlja raditi na započetim projektima. Nakon što Skupština prihvati moju ostavku, predložit ću sastav nove Vlade", naveo je ranije Uk.

Upravo sam podnio ostavku na poziciju premijera KS, zvanično počinje rekonstrukcija Vlade. Ovaj proces ćemo završiti u...

Posted by Nihad Uk on Monday, October 9, 2023

U posljednjih nekoliko sedmica spekuliralo se o tome na koji način će biti smijenjena Vlada KS zbog izbacivanja Stranke za BiH iz Vlade.

Nakon što je Nihad Uk podnio ostavku, održana je press-konferencija.

Rekao je da niko nije na njega vršio pritisak. Nije želio govoriti o imenima koja bi mogla biti u novom sastavu Vlade KS.

Nihad Uk
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Nihad Uk

"Da sam mogao, da sam se ja pitao, dao bih ostavku i prije dva mjeseca kada su i počele trakavice u vladi. Nije bilo pritisaka, ja da sam se pitao ovaj proces bi mnogo prije okončao", rekao je Uk.

Istakao je da je dosadašnja vlada dobro funkcionisala, ali je rekonstrukcija došla zbog gubitka većine.

/ Anketa

Podržavate li rekonstrukciju Vlade Kantona Sarajevo?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije