Prihvaćeno zaduženje za dvije nepovezane dionice na Koridoru Vc

Radiosarajevo.ba
Prihvaćeno zaduženje za dvije nepovezane dionice na Koridoru Vc
Foto: Autoceste FBiH / Dio dionice Tarčin-Ivan

Vlada FBiH prihvatila je zaduženje kod Evropske investicijske banke namijenjeno za izgradnju dvije nepovezane dionice na Koridoru 5C i to Poprikuše - Nemila i Tarčin - Ivan.

Riječ je o zaduženju između Evropske investicijske banke i BiH u iznosu do 140 miliona eura za Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH.

„Sredstva su Federaciji BiH odobrena s rokom otplate od 19 godina i grace periodom od šest godina i bit će na kreditnom osnovu prenesena na JP Autoceste FBiH, koje je krajnji korisnik i dužnik po ovom zaduženju“, saopćeno je iz Vlade nakon sjednice.

Na dionici Poprikuše - Nemila bit će izgrađeno 5,5 kilometara autoceste, što uključuje tunel Golubinja u dužini od oko 3,6 kilometara i trasu autoceste dužine oko 1,9 kilometara, koja obuhvata dva vijadukta (106 i 108 metara), dva mosta, nadvožnjak i petlju Poprikuše na kojoj će biti izgrađeno naplatno mjesto i centar za kontrolu prometa.

Na dionici Tarčin - Ivan bit će izgrađeno 6,9 kilometara autoceste, koja uključuje dva mosta ukupne dužine 1,1 kilometara, odmorište, tunel Ivan u dužini od 1,8 kilometara i privremeni priključak na magistralnu cestu M-17.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije