Prihvaćen Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju

0
Fena
Prihvaćen Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Parlamenta FBiH

Predstavnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Predlagač je Federalna vlada, a tekst nalaže status osiguranika roditelju njegovatelju te određuje obveznika uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje.

U obrazloženju, Vlada je navela da su Zakonom o roditeljima njegovateljima uređeni pojam i status takvih roditelja i pravo na mjesečnu naknadu u visini neto najniže plaće u FBiH, na koju se uplaćuju doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Vlada tvrdi: Parlament FBiH bi danas bio raspušten da sinoć nije usvojen budžet

Vlada tvrdi: Parlament FBiH bi danas bio raspušten da sinoć nije usvojen budžet

U skladu s navedenim zakonom, novac za doprinose osigurava se u budžetu Federacije Bosne i Hercegovine.

U budžetu za 2022. godinu i Zakonu o izvršavanju tog budžeta, za ove namjene je u okviru tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima, za provođenje Zakona o roditeljima njegovateljima u Federaciji Bosne i Hercegovine planirano 17.541.857 KM.

Odobravajući danas Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, zastupnici su zadužili Federalnu vladu da u roku od 15 dana ponudi Predstavničkom domu prijedlog rješenja za zdravstveno osiguranje osobama koje tretiraju podneseni amandmani zastupnice Socijaldemokratske partije BiH Jasmine Zubić.

Ona je kazala da će predložiti novi zakon iz oblasti koje se tiču njeni amandmani ako ne bude ispoštovan navedeni rok od 15 dana.

Amandmani zastupnice Zubić odnose se, između ostalog, na rješavanje statusa samostalnog zdravstvenog osiguranika i osobama kao što su studenti.

Zubić naglašava također da mladi ljudi, prema važećim pravilima, zbog nesvrsishodnog roka za prijavu birou rada po prekidu školovanja, znaju ostati bez osiguranja do vremena formalnog zaposlenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije