Preživjele žrtve genocida u Ruandi zabrinuti zbog stanja u BiH: "Dragi prijatelji..."

2
Fena
Preživjele žrtve genocida u Ruandi zabrinuti zbog stanja u BiH: "Dragi prijatelji..."
PrtScr / Freddy Mutanguha

Preživjela žrtva genocida u Ruandi Freddy Mutanguha koji je i izvršni direktor Aegis Trusta, poslao je danas iz Memorijalnog centra u Kigaliju video poruku preživjelim žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnoj zajednici.

Reagirajući na prijetnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će se odcijepiti od BiH i na ogromni rizik od nasilja koji to za sobom povlači, Mutanguha je kazao da zajednica preživjelih žrtava genocida u Ruandi sa zabrinutošću i tugom prati situaciju u Bosni i Hercegovini.

"Znamo kako je stajati na rubu tog ponora. Vi se suočavate s tim po drugi put u vašem životu.

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Ruanda je mala država, ali svi vi imate našu podršku", naveo je, pozivajući sve koji mogu da reagiraju na situaciju u BiH.

Aegis Trust je nevladina organizacija za prevenciju genocida, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja djeluje u Ruandi i širom Afrike.

Nedavno su potpisali Memorandum o razumijevanju s Memorijalnim centrom u Srebrenici, nakon što ih je na saradnju pozvao njegov direktor Emir Suljagić.

Organizacija će pokrenuti masovnu zagovaračku kampanju za BiH, pozivajući ljude širom Ujedinjenog Kraljevstva, Evrope i Amerike da lobiraju kod svojih političkih predstavnika da djeluju odmah.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije