Preporuke Kriznog štaba KS povodom COVID-19 školama, vrtićima...

Radiosarajevo.ba
Preporuke Kriznog štaba KS povodom COVID-19 školama, vrtićima...
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Zaraženih: 94.250

Umrlih: 3.214

Oporavljenih: 51.826

Kako je danas istaknuto na sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, epidemiološka situacija u Kantonu je stabilna , bez potvrđenih slučajeva prisustva koronavirusa ili COVID-19.

Na terenu se i dalje poduzimaju mjere, kako je saopćeno, pojačanog epidemiološkog nadzora u skladu sa informacijama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Kantonalnoga Ministarstva zdravstva s ciljem ranog otkrivanja potencijalnih slučajeva pojave virusa , njihove izloacije , liječenja i spriječavanja širenja. 

Osnovnim i srednjim školama je preporučeno da ekskurzije i školska putovanja ne organiziraju u zemlje i područja gdje su evidentirani slučajevi koronavirusa. Takođr, pozivaju se učenici i nastavnici, s obzirom da je sezona i gripe, da u slučajevima respiratornih zdravstvenih problema ne dolaze u školu. Ista preporuka važi i za odagajatelje i roditelje koji u slučajevima ovakvih zdravstvenih problema djecu ne treba da dovode u vrtiće.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučio je, kako je istaknuto, obustavu posjeta staračkim domovima, te naložio pojačane higijenske mjere osoblja koje rade sa starijim osobama obzirom da je ovo najranjivija kategorija stanovništva na koronavirus.

"Starijim ljudima i hroničnim bolesnicima se preporučuje da u ovom periodu što manje koriste javni prijevoz, te da izbjegavaju mjesta većih okupljanja ljudi", poručeno je u preporukama Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

Tvrdi se da se i dalje se provode mjere pojačanog zdravstvenog nadzora nad osobama koje dolaze. U slučaju pojave respiratornih simptoma (povišena tjelesna temperatura, kašalj i otežano disanje) osobe trebaju zvati dežurnog+ Higijensko epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i kako bi telefonski dobili informacije o daljnjem postupanju i to na telefone:

+387 62 086 282
+387 62 030 778
+387 62 030 796
+387 62 030 728.

Takođe, osobe koje imaju spomenute simptome ne treba da sami dolaze u domove zdravlja i druge zdravstvene ustanove. Uz gore spomenute telefone, moguće je kontaktirati svoje porodične ljekare za preporuke o daljem postupanju.

Preporuke za stanovništvo:

Izbjegavati velike skupove ljudi u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom prostoru radi spriječavanja prijenosa infekcije kapljičnim putem;

Izbjegavati bliski kontakt sa osobama čiji je zdravstveni status nepoznat (grljenje, ljubljenje, rukovanje);

Izbjegavati bliski kontakt sa osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, a ako je neophodno, koristiti hiruršku masku i rukavice;

Učestalo prati ruke toplom vodom i tečnim sapunom, u nedostatku koristiti dezinficijens na bazi alkohola;

Konzumirati adekvatno termički obrađene namirnice, posebno meso;

Pojačati higijenske mjere okoline (čišćenje, dezinfekcija, provjetravanje);

Izbjegavati nezaštićen spolni odnos sa osobama čiji je zdravstveni status nepoznat;

Izbjegavati dijeljenje pribora za injektiranje lijekova ili drugih supstanci;

Adekvatnom ishranom i stilom života jačati imunitet;

Redovno koristiti propisanu terapiju od strane ljekara, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije