Preminuo ratni zločinac Mitar Vasiljević

17
Radiosarajevo.ba
Preminuo ratni zločinac Mitar Vasiljević
Foto: Printscreen / Mitar Vasiljević

U 70. godini u Višegradu je preminuo osuđeni ratni zločinac Mitar Vasiljević.

Bio je pripadnik paravojne jedinice "Belih orlova", a osuđen je na 15 godina zatvorske kazne zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na području Višegrada 1992. godine.

Uhapšen je 2000. godine, a kaznu je izdržavao u Austriji.

Naša stranka TK: 'Vlast nabavlja luksuzna vozila, a građani skupljaju novac za Hematološku kliniku'

Naša stranka TK: 'Vlast nabavlja luksuzna vozila, a građani skupljaju novac za Hematološku kliniku'

Haški tribunal ga je pustio na slobodu 2010. godine nakon što je odslužio dvije trećine zatvorske kazne, a tada je dočekan u Višegradu kao heroj uz muziku i četnička obilježja.

Nakon što je odležao dvije trećine kazne, Mitar Vasiljević, kojeg je haški Tribunal osudio na 15 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, vratio se u Višegrad. Kao član paravojne jedinice koju je predvodio Milan Lukić, Vasiljević je osuđen, između ostalog, zbog sprečavanja bijega sedmorici muslimana, zatvorenika u hotelu „Vilina vlas“, te tako pomogao Milanu Lukiću i njegovim ljudima da petoricu ubiju, dok su dvojica preživjela.

"U Višegradu su tokom 1992, kako se navodi u u haškoj presudi, srpske snage ubile veliki broj nenaoružanih muslimanskih civila. U rijeku Drinu bacani su mnogi leševi muslimana - muškaraca, žena i djece, ubijenih u gradu i na historijskoj, otomanskoj ćupriji na Drini. Srpske snage sprovele su sistematsko pljačkanje i razaranje muslimanskih kuća. Potpuno su srušene obje gradske džamije", navodi se u presudi Vasiljeviću.

Uprkos tome Vasiljeviću je u gradu priređen svečani doček. Kad je stigao u Višegrad, pred nekoliko stotina Višegrađana Vasiljević je kazao:

Nikad sretniji u životu, nikad! Pozdravljam sve svoje Srbe i Srpkinje, i ostale, omladinu, posebno djecu koja nisu bila rođena za vrijeme mog odsustva. Pozdravljam te, Višegrade. Pozdravljam ti svako selo. Nemam riječi. Normalno, sto posto nepravdeno. Laži!“

Doček je propratila i četnička ikonografija, a Vasiljević je i sam nosio šubaru sa kokardom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije