CIK donio odluku: Evo u kojim općinama u BiH će biti uvedeni skeneri za lokalne izbore

1
Radiosarajevo.ba
CIK donio odluku: Evo u kojim općinama u BiH će biti uvedeni skeneri za lokalne izbore
Foto: AA / Ilustracija

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj sjednici odluku u cilju sprečavanja izborne krađe i veće transparentnosti izbornog procesa.

Naime, radi se o pilot projektu za lokalne izbore u BiH, koja podrazumijeva uvođenje skenera i novih tehologija na pojedina biračka mjesta.

Ovaj projekat provest će se na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica, a lokalne zajednice koje su izabrane za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu su: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Bosanska Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik.

Na Ilidži teško pretučen 28-godišnjak: Uhapšene dvije osobe, oglasio se MUP

Na Ilidži teško pretučen 28-godišnjak: Uhapšene dvije osobe, oglasio se MUP

Iz CIK su naveli da će se na dan izbora provesti tri projekta.

"Prvi se odnosi na autentifikaciju birača i transmisija rezultata – provjera identiteta birača pomoću biometrijskih podataka i 'online' prenos rezultata izbora. Pod dva, to su optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića – korištenje tehnologije za brzo i precizno brojanje glasova. Pod tri – biometrijska identifikacija i autentifikacija birača – dodatna sigurnosna mjera koja uključuje biometrijske podatke birača", pojasnili su iz CIK BiH.

Mladen Bosić: 'Ne treba sumnjati da će vladajuća većina u RS izaći na izbore'

Mladen Bosić: 'Ne treba sumnjati da će vladajuća većina u RS izaći na izbore'

Ovi projekti su podržani od starne Delegacije Evropske unije koja je obezbijedila potrebnu opremu ali i softverska rješenja. Sa druge strane, tehničke izmjene izbornog zakona nametnuo je Visoki predstavnik Christian Schmidt jer se političke stranke nisu mogle dogovoriti oko izmjena zakona.

Iz CIK BiH podsjetili su i da je ostalo još sedam dana za političke stranke i nezavisne kandidate da podnesu prijave za učešće na lokalnim izborima.

Rok za podnošenje prijava za ovjeru učešća ističe 25. maja u 16 sati, napominju iz CIK.

Do sada je 290 političkih stranaka i nezavisnih kandidata predalo zahtjeve za otvaranje korisničkog naloga za pristup "online" portalu e-izbori.

"Radi se 113 političkih stranaka, 163 nezavisna kandidata, 12 nezavisnih kandidata pripadnika nacionalnih manjina, dva udruženja građana – kandidovanje nezavisnog kandidata pripadnika nacionalnih manjina", navode iz CIK BiH.

Do danas su tri nezavisna kandidata u potpunosti završila proces podnošenja prijave, odnosno osim elektronskog slanja prijave izvršili i obavezu dostavljanja originalne dokumenatacije u sjedište CIK BiH.

"CIK BiH neće objavljivati pregled političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji su podnijeli zahtjev za otvaranje korisničkog računa ili prijavu prije isteka roka za podnošenje prijava za ovjeru učešća na Lokalnim izborima 2024. godine", dodali su iz CIK BiH.

Podsjećaju da se prijava za ovjeru političkog subjekta i prijave kandidata i kandidatskih listi, podnose isključivo elektronski, putem "online portala" CIK BiH "e-izbori", ali i da to ne oslobađa političke subjekte da originalne dokumente dostave lično u sjedište CIK prije isteka roka za podnošenje prijava.

Prijava za ovjeru političke stranke ili nezavisnog kandidata, pored ostalog, mora da sadrži i broj računa političke stranke, odnosno nezavisnog kandidata za finansiranje izborne kampanje, kao i izvještaj о prometu posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje, u skladu sa članom 15.1d stav (1) Izbornog zakona BiH (izvodi banke sa računa ili analitička kartica banke), naveli su iz CIK BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije