Tužilac Međunarodnog krivičnog suda: 'To što Izrael radi je ratni zločin'

1
Radiosarajevo.ba
Tužilac Međunarodnog krivičnog suda: 'To što Izrael radi je ratni zločin'
Foto: AA / Nove fotografije iz Pojasa Gaze

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan izjavio je na konferenciji za novinare u egipatskoj prijestonici Kairo u nedjelju da Izrael mora uložiti "vidljive napore" kako bi osigurao da civili dobiju osnovnu hranu i lijekove.

U video izjavi koju je ranije objavio na platformi X, nekada poznatoj kao Twitter, Khan je upozorio da ograničenje ovih prava može izazvati "krivičnu odgovornost" prema Rimskom statutu.

"Ne bi trebalo biti nikakvih prepreka za dostavu humanitarne pomoći djeci, ženama i muškarcima, civilima", rekao je Khan u videu snimljenom na graničnom prijelazu s Egiptom Rafah.

Nermin Nikšić: 'Svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane'

Nermin Nikšić: 'Svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane'

"Oni su nevini, imaju prava prema međunarodnom humanitarnom pravu", dodao je Khan. "Ova prava su dio Ženevskih konvencija i daju povod čak i za krivičnu odgovornost kada se ova prava ograniče prema Rimskom statutu."

Tužilac je također izjavio da se nada da će posjetiti Pojas Gaze i Izrael dok je u regiji, jer "naša kancelarija je odlučna da osiguramo ostvarenje tih prava gdje god je to moguće i gdje imamo nadležnost".

Dostava pomoći u Gazi bila je minimalna od kako je Izrael počeo bombardirati gusto naseljenu palestinsku enklavu 7. oktobra nakon smrtonosnog napada Hamasa. Nedugo zatim, Izrael je nametnuo potpunu opsadu teritorija, isključivši električnu energiju, vodu i opskrbu hranom za Pojas Gaze.

Ranije ove sedmice, Oxfam je izjavio da Izrael koristi "glad kao oružje rata" u Gazi, napominjući da je od početka rata Gaza dobila samo dva posto hrane koju bi inače dobila.

Dostavna vozila počela su pristizati u Pojas Gaze s graničnog prijelaza Rafah s Egiptom 21. oktobra, ali humanitarne agencije to nazivaju "kap u moru".

Khan je rekao da Sud "aktivno istražuje" u vezi s "zločinima navodno počinjenim u Izraelu 7. oktobra, kao i u vezi s Gazom i Zapadnom obalom u našoj nadležnosti, koja seže unazad do 2014."

"Neovisno razmatramo situaciju u Palestini, gledamo događaje u Izraelu i optužbe da su palestinski državljani također počinili zločine", rekao je Khan.

Najmanje 8.005 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima u Gazi od početka rata. U Izraelu je više od 1.400 osoba ubijeno, većinom u napadu Hamasa 7. oktobra.

Izrael, koji nije član MKS-a, ranije je odbio nadležnost suda i ne formalno surađuje s njim.

Rimski statut MKS-a daje mu zakonsku ovlast da istraži navodne zločine na teritoriju svojih članica ili njihovih državljana kada domaće vlasti "nisu voljne ili nisu sposobne" to učiniti, piše Al Jazeera

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije