Preminuo Mirsad Sinanović, čovjek koji je preživio genocid počinjen u Srebrenici

0
AA
Preminuo Mirsad Sinanović, čovjek koji je preživio genocid počinjen u Srebrenici
Foto: Anadolija / Preminuo Mirsad Sinanović

Preminuo je Mirsad Sinanović iz sela Urisići, udaljenom 30-tak kilometara od Srebrenice.

"Na bolji svijet je preselio Mirsad Sinanović zvani Mića iz Urisića. Tužna vijest za sve u Srebrenici. Mića je bio istinski heroj povratka u Srebrenicu. Jedan od onih prepoznatljivih i vrijednih domaćina. U ratu i genocidu je ostao bez dva brata i oca. Ipak, vratio se na svoje ognjište i borio za svoju porodicu", napisao je na društvenoj mreži Adem Mehmedović iz Srebrenice.

Iza Mirsada su ostali supruga, tri punoljetne kćerke, maloljetni sin i unučadi. Bolna je činjenica da odlaze jedan po jedan tihi, ali istinski heroji.

Viđen u neretvanskom kanalu: Ribari tvrde da je ovo morski pas, objavljen i  snimak

Viđen u neretvanskom kanalu: Ribari tvrde da je ovo morski pas, objavljen i snimak

Ekipa Anadolije je prije dvije godine posjetila Mirsada u njegovim Urisićima gdje nas je dočekao kao pravi domaćin i ispričao priču o tragedijama u njegovoj porodici. Te 2022. godine, na kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica, ukopao je oca Salčina čiji posmrtni ostaci su pronađeni u dvije masovne grobnice.

Salčin je ukopan pored njegove dvojice sina, Senada i Sadika, koji su takođe ubijeni u genocidu koji je tadašnja Vojska Republike Srpske počinila u julu 1995. godine nad bošnjačkim muškarcima i dječacima Srebrenice.

Hajri Salihović ubijena tri sina u Srebrenici: Nakon 29 godina ukopat će jednog od njih

Hajri Salihović ubijena tri sina u Srebrenici: Nakon 29 godina ukopat će jednog od njih

I Mirsad je u julu 1995. godine sa ocem i braćom krenuo kroz šumu do slobodne teritorije Tuzle ili Kladnja. Preživio je.

"Tog 11. jula 1995. godine smo iz Šušnjara preko šume krenuli u nepoznatom pravcu. Za nas je to bio nepoznati pravac, jer niko nije znao u kojem pravcu je Tuzla, gdje se nalazi, jer ranije niko od nas nije išao tamo", kazao je tada Mirsad.

Kretali su se u koloni zajedno sa hiljadama drugih muškaraca i dječaka.

"Išli smo u koloni od Buljima prema Kamenici. Zajedno smo bili na Kameničkom brdu, kod one zloglasne 'Bukve'. Sjeli smo da jedemo. Neko je povikao da se postrojimo, s puškama naprijed, oni koji nisu imali oružje da idu nazad. Ja sam otišao na početak kolone, otac i brat su ostali tamo. Kasnije sam čuo da su zarobljeni. Čuo sam da su braća strijeljana u Pilici, a otac u Kravici. Posmrtni ostaci braće su pronađeni u masovnoj grobnici u Kamenici kod Zvornika", ispričao je Mirsad, koji nas je danas zauvijek napustio.

Braću je ukopao 2012. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije