Dragan Bursać: Može li Stanivuković biti i gradonačelnik i negator genocida?

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Može li Stanivuković biti i gradonačelnik i negator genocida?
Foto: PrtScr / Draško Stanivuković

"Pa onda pitam, ne samo zvaničnike BiH, nego i kancelariju visokog predstavnika, dakle OHR, Američku i druge ambasade država članica PIC-a, ali i cjelokupnu međunarodnu zajednicu, može li lice koje sustavno negira genocid i koje je upravo zvanično optuženo za negiranje genocida sudjelovati na predstojećim lokalnim izborima i to na mjestu kandidata za gradonačelnika Banjaluke?"

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je s pravom krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Šetnja gradom nedjeljom: Razgledanje, kafa i "druženje" sa golubovima

Šetnja gradom nedjeljom: Razgledanje, kafa i "druženje" sa golubovima

Sve pohvale za ovu instituciju i dalekoj Kanadi jer se u BiH niko od zvaničnika i pratećih institucija ne bi ni sjetio da podnese prijavu protiv Stanivukovića, mlađahnog neočetnika, koji je onomad bio rado viđen gost u Sarajevu.

Ljeto, šta li? 

Šta rade BiH vlasti? Odmaraju!

O silnim pritiscima zapadnih ambasada da upravo ovaj klaun postane gradonačelnik prije četiri godine, ne bih ovaj put. Mala mi je ova kolumna. 

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Ono što je fakat su dvije stvari:

1. Vlasti BiH ni prstom nisu mrdnule da procesuiraju Stanivukovića
2. Stanivuković sustavno negira genocid

O ovome prvom je sve kazano i ljudi na vlasti u BiH su sami sebi sramota - ako sramote imaju. 

Što se tiče ovog drugog, treba podsjetiti da je Stanivuković nedavno gostujući u medijima otvoreno negirao genocid u Srebrenici. U obrazloženju prijave, a to je jako važno, IGK je između ostalog naveo da je Stanivuković svojim postupanjem počinio krivično djelo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Negiranje genocida u Srebrenici od strane osumnjičenog je nedvosmisleno svjesno kršenje odredbe člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. 

Član 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine glasi: 

"Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. avgusta 1945. ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina." 

Malo podsjećanje 

Podsjetiću vas i da je Stanivuković i prije javno negirao genocid. Tako je u aprilu kazao: 

Dragan Bursać
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dragan Bursać

"Siguran sam i znam da će zastupnici PDP-a da podrže ovaj izvještaj koji je istinit, da se nije u Srebrenici desio genocid i da mi nismo taj narod kako žele da nas obilježe i označe i da ćemo se svi odazvati na veliki skup podrške", izjavio je Stanivuković. 

Samo na par klikova, bez velikog truda, ćete naći gomilu njegovih javnih iskaza u kojima negira genocid

Pa onda pitam, ne samo zvaničnike BiH, nego i kancelariju visokog predstavnika, dakle OHR, Američku i druge ambasade država članica PIC-a, ali i cjelokupnu međunarodnu zajednicu, može li lice upravo zvanično optuženo za negiranje genocida sudjelovati na predstojećim lokalnom izborima i to na mjestu kandidata za gradonačelnika Banjaluke? 

Je li negiranje genocida (opet) politička prednost? 

Ili je Drašku Stanivukoviću negiranje genocida komparativna prednost kao i njegovom mentoru Miloradu Dodiku? Obojica što više negiraju genocid postaju sve poželjniji politički suigrači i partneri. 

Nakaradno- ali je tako! 

I onda, ako Draško Stanivuković kao osvjedočeni negator genocida ostane u utrci za gradonačelnika i ako pobijedi (a ima velike šanse), kakav će to biti signal za povratnike u Banjaluku i banjalučku regiju? Da se sele? Da prihvate nečovjeka za svog zakonskog predstavnika? Da u tišini kao i sad strijepe od neočetničkih falangi? 

Ili će ovaj Gordijev čvor jednom za svagda biti presječen. 

Sudstvo i tužilaštvo na višegodišnjem odmoru

Sudstvo i tužilaštvo namjerno nisam pomenuo jer se oni intenzivno ne petljaju u svoj posao godinama. Jer da se petljaju po zakonskoj tački zabrane negiranja genocida Stanivukovića i ekipu su mogli privesti makar desetak puta. A nisu. 

Još će biti i očekivano ako se nešto naljute što se javnost pita smije li se kršiti zakon? Ili će biti ljuti na Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) koji radi posao umjesto njih? A neko mora kad oni neće. 

Izbori se bliže, predizborna kampanja će biti, kako se to otrcano kaže, prljavija nego ikad, a sve mi se čini da će ponovno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca biti dobitna karta za pobjedu na 49% teritorije BiH. 

Zakon? Zakon okačite mačku o rep! 

Na obraz 8372 ubijena ljudska bića u srebreničkom genocidu!

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije