IGK uputio žestoku kritiku nakon što je Britannica genocid u Srebrenici nazvala masakrom

7
Radiosarajevo.ba
IGK uputio žestoku kritiku nakon što je Britannica genocid u Srebrenici nazvala masakrom
AA / Djeca s porodicama u obilasku mezara u Potočarima

U nedavno objavljenom članku enciklopedije Britannica, umjesto riječi genocid koristio se termin masakr u kontekstu događaja u Srebrenici 1995. godine. Zbog toga je Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio pismo u kojem zahtijeva da se koristi termin genocid.

"Međunarodni sud pravde, Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i mnogi nacionalni sudovi država su utvrdili je da namjera počinilaca i razmjera zločina koji se dogodio u Srebrenici jula 1995. godine odgovara definiciji genocida. Genocid u Srebrenici, dakle nije baziran na političkim, historijskim ili ekspertnim stavovima bilo kojih političara, historičara ili pravnika, nego na činjenicama koje su pravosnažno utvrđene na bazi međunarodnog prava i presuda međunarodnih sudova u Hagu" saopćeno je iz IGK-a.

Naglasili su da je ove godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila Rezoluciju koja 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici.

Budimo humani: Telefon u ruke, pomozimo malenoj Amili (6)

Budimo humani: Telefon u ruke, pomozimo malenoj Amili (6)

Iz IGK-a su istakli da je osnovna funkcija enciklopedije precizna upotreba izraza koji će biti prije svega u funkciji jačanja međunarodnog prava na bazi genocida u Srebrenici, kao jedne neporecive činjenice koja je pravni, a ne fakt osjećaja, ili debate koja završava trulim kompromisima i neminovno vodi ka negiranju genocida.

"Vaša upotreba riječi masakr, umjesto genocid ne doprinosi jačanju međunarodnog prava u vremenu u kojem se dešavaju brutalna ubijanja širom svijeta. Takođe, broj žrtava genocida u Srebrenici je prema autentičnom izvoru, Memorijalnog centra Srebrenica, najmanje 8372 žrtve.

Više od 1000 se vodi kao nestali. Imajući u vidu da upotreba termin masakr nije u skladu sa važećim sudskim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, imajući u vidu Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici, te da vaša pogrešna upotreba termina vrijeđa žrtve genocida u Srebrenici i tako ide u prilog negatorima utvrđenog i presuđenog genocida u Srebrenici, tražimo da ispravite termin masakr, upotrebom riječi genocid.

Takođe tražimo da ispravite broj žrtava genocida u Srebrenici. Osim Instituta za istraživanje genocida Kanada to od vas to traže mnogi prijatelji istine i pravde o genocidu u Srebrenici širom svijeta. Mi smo o našem zahtjevu upoznali akademske institucije Kanade i državne organe Bosne i Hercegovine", jasni su bili iz IGK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije