Čapljina / Preminuo general HVO-a Dragan Ćurčić, u Haagu branio zločinca Praljka

01. 12. 2019. u 15:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 9

Dragan Ćurčić (54), bivši general HVO-a koji je bio komandant jedinice "Ludwig Pavlović", te poslijeratni zamjenik komandanta Vojske Federacije BiH, preminuo je jutros, pišu mediji.

Njegovo tijelo je pronađeno u krevetu i još uvijek nije poznat uzrok smrti, navodi mediji.

Ćurčić je, inače, u oktobru 2009. godine svjedočio na suđenju ratnom zločincu Slobodanu Praljka, koji je kasnije osuđen zajedno s ostalim članovima „šestorke“.

Kako je navedeno u osmrtnici, sahranjen će biti u ponedjeljak u Čapljini. 

Podsjetimo, prije dvije godine Haški sud izrekao je osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH u predmetu “Prlić i ostali”. Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Praljak je zajedno sa Jadrankom Prlićem, Brunom Stojićem, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušić, osuđen za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.

Nakon što je osuđen na 20 godina, Praljak je kukavički izvršio samoubistvo popivši otrov. 

Inače, Ćurčiću je, inače, pred Sudom BiH suđeno za "podrivanje vojne i obrambene moći Federacije" i u tom postupku je oslobođen svih optužbi.

Tužilaštvo BiH je u aprilu 2014. godine naredilo istragu protiv više čelnika HVO-a, a prvi na listi osumnjičenih je bio upravo Ćurčić.

Tužilaštvo BiH naredilo je istragu zbog sumnje da su on i druge osobe na području Čapljine počinili ratni zločin, a teretio se po komandnoj odgovornosti. Sudski epilog ovaj slučaj do danas nije doživio.

NEMA KOMENTARA