Dvije godine od presude 'šestorki': Nema pokajanja, nema katarze, zločin se veliča

Radiosarajevo.ba
Dvije godine od presude 'šestorki': Nema pokajanja, nema katarze, zločin se veliča
Foto: EPA / Haška šestorka prije izricanja prvostepene presude

Danas se navršavaju dvije godine od presude Žalbenog vijeća Haškog tribunala u slučaju "Prlić i ostali" kojom je osuđen vojni i politički vrh takozvane Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora.

Piše: Faruk Vele 

Međunarodni sud, isti onaj koji je ranije oslobodio hrvatskog generala Antu Gotovinu, što je u Hrvatskoj, jasno, dočekano s oduševljenjem, potvrdio je 29. novembra presudu o "udruženom zločinačkom poduhvatu" i "međunarodnom oružanom sukobu" s ciljem odvajanja dijela teritorije Bosne i Hercegovine. 

Pokajmo se! 

U tom UZP-u, na čijem čelu je, prema Haagu, bio Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik, tokom 1993. i 1994. počinjeni su užasni zločini koji su nanijeli sramotu mladoj hrvatskoj državi. 

Sud je time potvrdio da je bivši predsjednik vlade tzv. Herceg Bosne Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora. 

Nakon izricanja presude general Praljak odbacio je presudu rekavši da on nije ratni zločinac i popio je otrov iz bočice u sudnici i umro u bolnici u Den Haagu. 

Gdje smo danas dvije godine poslije presude? 

Uvaženi profesor Franjevačke teologije u Sarajevu fra Ivo Marković zavapio je prije dvije godine "učinili smo zlo, pokajmo se!". Taj glas čestitog bosanskog franjevca, nažalost, ostao je usamljen. Štaviše, jastrebovi politike HDZ-a i danas vrebaju i gnusno napadaju ove uzorite ljude. 

Mise za Praljka

Dok će večeras u Mostaru biti promovirana knjiga pod naslovom 'Istina o Dretelju', inače objavljena u izdanju Udruženja logoraša Stolac, koja kroz izjave svjedoka i dokumentarnu građu prikazuje jedan od najozloglašenijih logora HZHB - logor Dretelj, sinoć je u gradu na Neretvi priređen Hommage osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku.

Mostar sinoć slavio osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka

Za večeras su, također, najavljene svete mise i paljenje svijeća za generala HVO-a koji je sebi oduzeo život. 

Istovremeno, Valentin Ćorić i Berislav Pušić su već na slobodi. Bruno Stojić je prebačen u zatvor u Austriju, Jadranko Prlić je u zatvoru u Engleskoj. U zatvoru je i general Milivoj Petković. No, i oni bi vrlo skoro mogli na slobodu nakon isteka dvije trećine kazne. Za razliku od njih, njihove žrtve se neće vratiti. 

Projekt tzv. Herceg-Bosne koji je doveo do zločina kojima su osuđeni, kao ideja, i dalje živi. Dragan Čović je ove godine pozvao na uvezivanje svega što nosi ime Herceg-Bosne. 

"Nakon dvije godine od ove presude imamo: još snažniju i žešću negaciju zločina od strane HDZ- a BiH i HDZ-a RH, nastavak politike podjele Bosne i Hercegovine, zloupotrebu dvojnog državljanstva, puštanje na slobodu presuđenog ratnog zločinca Marka Radića, zvanog Mak, mrcvarenje sudskih postupaka Vranica, Žepče, koji traju više od 20 godina, tzv. Revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina za koju ministar pravde BiH ( član HDZ- a BiH) kaže da je jedina ispravna i da ga primjedbe bošnjačkih žrtava ne zanimaju, da on ima „svoje“ žrtve. Imamo potpuni kolaps procesuiranja ratnih zločina u BiH, procesuiranje po nacionalnoj osnovi, procesuiranje predmeta koji po težini zločina u odnosu na ogroman broj zločina u BiH nikada ne bi bili procesuirani, neznanje, neprofesionalizam, politički utjecaj, dodvoravanje, utjecaj susjednih država, koji su doveli procesuiranje ratnih zločina u BiH u fazu nebitnosti", saopćeno je danas povodom godišnjice presude "Prliću i ostalima" iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida na čelu sa Muratom Tahirovićem. 

Neophodno je, smatra Tahirović, vratiti, prije svega, Sud i Tužilaštvo BiH na put koji im je u osnovi i dat, a to je procesuiranje predmeta ratnih zločina po njihovoj složenost kako je to predviđeno međunarodnim sporazumom. 

"Primijeniti kriterije koji su navedeni u Izvještaju OSCE-a iz 2015. godine. Omogućiti kantonalnim i okružnim tužilaštvima procesuiranje manje složenih predmeta ratnih zločina. Zahtijevati od Evropske unije primjenu vlastitih normi prema Hrvatskoj i Srbiji zbog skrivanja osumnjičenih i optuženih ratnih zločinaca, kao i veličanja presuđenih ratnih zločinaca", zaključio je Tahirović. 

Bez katarze 

Ugledni hrvatski historičar Tvrtko Jakovina, redovni profesor svjetske povijesti 20. stoljeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, za Radiosarajevo.ba je nakon presude u slučaju 'Prlić i ostali' kazao da Hrvatska nije imala katarzu i da "smo dalje od nje nego smo bili prije nekoliko godina". Slično je, ako ne i gore, danas. 

"U Hrvatskoj, vidite, uopće nije bilo reakcije na presudu. Hrvatska se uopće nije zapitala zašto su ti ljudi dobili tako teške kazne. Hrvatska je čak mogla reći da je presuda nepravedna, ali mislim da su morali dokazivati to konkretno u presudi, što nije pravedno. Nismo to čuli, nismo se bavili žrtvom, nismo napravili nikakvo stvarno priznanje - dobro ovo je bilo loše, to priznajemo, u ovom dijelu nije... Pazite, Prlićeva nećakinja je odmah reagirala s isprikom, ali hrvatska vlada nije", izjavio je Jakovina. 

Amerikanac Kenneth Scott, bivši tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), jedna od ključnih osoba u dokazivanju zločina počinjenih u ime takozvane Herceg-Bosne, kazao je nedavno za naš portal da je odgovornost svih nas suprotstaviti se pojavama negiranja zločina i veličanja zločinaca. 

"To je odgovornost svih vlada, da je to i moja i vaša odgovornost, odgovornost, međunarodne zajednice... Vi ne možete zanemariti ono šta su oni uradili u prošlosti. Ne možete pokušavati revidirati historiju. Ne možete jednostavno uzeti ono što oni kažu, a da nemate na umu ono što su oni radili u prošlosti. Sve što kažu i rade mora se uzeti u kontekstu njihovih ranijih djela. Ja se brinem gdje bi nas mogao odvesti ovakav pristup negiranju zločina", kazao je tužilac Scott za Radiosarajevo.ba u aprilu ove godine. 

I tako, skoro 25 godina poslije rata, Bosnom i Hercegovinom marširaju ratni zločinci, njih slave i pale im svijeće, a njihove ideje su življe nego ikada. Sretna vam Nova 1993.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije