Premijer Uk: Krećemo u kreiranje zakona kako bismo regulisali status Gorske službe spašavanja KS

1
Radiosarajevo.ba
Premijer Uk: Krećemo u kreiranje zakona kako bismo regulisali status Gorske službe spašavanja KS
Foto: Facebook / Heroji iz GSS-a Novi Grad

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk održao je sastanak s predstavnicima gorskih službi spašavanja s područja u KS, na kojem je razgovarano kako, u nedostatku zakonske regulative koja prevashodno treba da bude na nivou Bosne i Hercegovine ili entiteta, konačno regulisati status GSS-a u Kantonu Sarajevo.

Kako je istaknuto na sastanku, kojem su prisustvovali i zastupnici u Skupštini KS Danijela Kristić, Vibor Handžić i Vedrana Vujović, jaka i organizovana gorska služba spašavanja je prioritet za Kanton Sarajevo, s obzirom na njegov geografski položaj, turističke potencijale i druge značajke.

"Na sastanku smo zaključili da je potrebno krenuti s kreiranjem zakonske regulative na nivou Kantona Sarajevo kada je ova oblast u pitanju, čime bismo bili prvi u BiH koji su to učinili.

Sudar automobila i motora na ulazu u Sarajevo: Dvije osobe povrijeđene

Sudar automobila i motora na ulazu u Sarajevo: Dvije osobe povrijeđene

Nedopustivo je da pripadnici GSS-a svakodnevno rizikuju vlastite živote u spašavanju drugih, a da u isto vrijeme nemaju riješene zakonske regulative. Kreiranjem zakonskog okvira konačno bi se riješio status GSS-a, čime će im djelovanje u akcijama, potraga i spašavanja biti olakšano", rekao je premijer Uk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije