Akcija spašavanja planinara na Prenju trajala do 2 sata ujutro - GSS objavio detalje

0
Radiosarajevo.ba
Akcija spašavanja planinara na Prenju trajala do 2 sata ujutro - GSS objavio detalje
Foto: GSS / Akcija spašavanja na Prenju

"Hvala Bogu spašen je još jedan ljudski život."

Poručili su ovo jutros iz GSS Prenj, iz kojeg su otkrili detalja akcije spašavanja koja je trajala do 2 sata iza ponoći.

Kako navode, sve je počelo 13. oktobra u 14.40 sati, kada ih je kolega iz GSS NOVI GRAD SARAJEVO obavijestio da je dobio informaciju da se na lokalitetu vrha Osobac, planina Prenj nalazi teško povrijeđen planinar koji je alpinističkim smjerom peo Osobac i pao sa visine od 10ak metara te zadobio višestruke prelome.

Biden pod žestokim pritiskom: Čak 90 demokrata traži prekid prodaje oružja Izraelu

Biden pod žestokim pritiskom: Čak 90 demokrata traži prekid prodaje oružja Izraelu

"Odmah po dojavi na teren izlazi osam pripadnika GSS PRENJ KONJIC od kojih su tri medicinara, dok ostali članovi čekaju u pripravnosti za nove zadatke po ovom događaju. Nakon što su ga uspjeli locirati i pronaći, naš medicinski tim je medicinski zbrinuo unesrećenog.

Konstatovani su mu višestruki prelomi ruke, noge i karlice. S obzirom da se unesrećeni nalazio na nepristupačnom mjestu uz pomoć sistema je spušten na pristupačno mjesto gdje su bolji uslovi za eventualni dolazak helikoptera. Nakon procedure koja je morala biti sprovedena na mjesto nesreće je stigao helikopter EUFOR-a koji je unesrećenog transportovao do medicinske ustanove", navode iz GSS-a.

Inače, dežurna ekipa GSS Novi Grad Sarajevo je dočekala helikopter koji je prevezao unesrećenog na pomoćni stadion Koševo, a onda ekipa Hitne pomoći Kantona Sarajevo na KCUS.

Spasilački tim GSS PRENJ se u 2 sata iza ponoći vratio u Grad Konjic gdje je izvršen kratki debrifing, nakon kojeg su se svi uputili svojim kućama.

"Narednih dana nakon odmora slijedi analiza akcije. Hvala svima na ponuđenoj pomoći a posebno GSS NOVI GRAD I GSSUBIH. Čestitke učesnicima u akciji na stručnom i kvalitetno odrađenom poslu u jako teškim uslovima kakav ima samo Osobac", zaključili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije