Sretno, Naida! Članica sarajevskog GSS-a kreće na put prema himalajskim vrhovima!

1
Radiosarajevo.ba
Sretno, Naida! Članica sarajevskog GSS-a kreće na put prema himalajskim vrhovima!
Foto: GSS Sarajevo / Naida Mačkić Avdić

Dugogodišnja članica GSS-Stanica Sarajevo i registrovani spasilac Naida Mačkić Avdić kreće prema jednoj od najimpresivnijih planina svijeta - Ama Dablam (6814m n/v).

Ama Dablam ili u prijevodu Majčina ogrlica pripada planinskom vijencu Himalaja i nalazi se u centralnom dijelu regiona Kumbu, oko 20 km južno od Mount Everesta. Ova planina je izazov i san za svakog iskusnog alpinistu. Preduslov za uspon na ovaj himalajski vrh je dobra psihofizička priprema, kao i prethodno iskustvo na usponima preko 5000 m n/v.

Kako je saopćeno iz GSS-a, Naida Avdić je uspješna sportska penjačica i alpinistkinja. Iza nje su desetine uspona, ozbiljnih smjerova i savladanih metara u vertikalama, ali i nebrojeno pretrčanih kilometara. Zadnjih godina aktivna je na takmičenjima u planinskom trčanju, državna je prvakinja i član reprezentacije BiH.

World Dog Show 2024: Najljepša Shiba Inu na svijetu iz Bosne i Hercegovine

World Dog Show 2024: Najljepša Shiba Inu na svijetu iz Bosne i Hercegovine

"Ovim usponom naša Maca bi postala prva žena iz BiH koja je dosegla ovaj respektabilni himalajski vrh, kvalifikovala se za pokušaj uspona na Mount Everest i time stvorila mogućnost da Bosna i Hercegovina dobije i prvu ženu na krovu svijeta!

Naidina velika podrška u ovoj ekspediciji je i proslavljeni bosanskohercegovački alpinista i član naše Stanice, Tomislav Cvitanušić koji je tom prilikom rekao: 'Sretno Naida, nemaš pojma koliko ćemo te pratiti i navijati za tebe na tvom usponu. Samom odlukom da se odvažiš i kreneš na vrh za mene najljepše planine na svijetu, već si nas sve obradovala, a tek koliko će tvoja ekspedicija značiti našem društvu, a posebno djevojčicama, djevojkama i ženama. Sve je moguće kada se udružimo i imamo plemenite ciljeve. Hvala svima od ❤ koji su te podržali u ovoj divnoj priči'", navode iz GSS-a.

Kako se doznaje, Naida na put kreće u nedjelju, 15. oktobra, a redakcija portala Radiosarajevo.ba, kao i GSS, na tom putu u daljine i visine želi joj svu sreću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije