!!! / Premijer RS i genocid u Srebrenici: Poslušajte izjavu zaštićenog svjedoka

18. 09. 2020. u 10:36:00 Fena, Radiosarajevo.ba

Shares: 122

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pridružio se pozivu Memorijalnog centra Srebrenica koji je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera RS-a Radovana Viškovića.

Naime, kako su iz Centra naveli jutros, zahtjev pokreću zbog navoda zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine da mu je Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica.

"Smatram da Tužilaštvo BiH ima u obavezi temeljito ispitati navode svjedoka, pogotovo zbog toga što su oni izrečeni na Sudu, a ne negdje drugo u formi neke špekulacije.

Poštujući presumpciju nevinosti da niko nije kriv dok se to i ne dokaže, ipak moram reći da sam kao i većina građana zatečen pomenutim svjedočenjem", kazao je Komšić za Fenu.

Inače, portal Istraga.ba objavio je ovo zaštićeno svjedočenje, čiji transkript ide ovako:

Svjedok M-16: Stajo je tu. Opkoljeno ti kompletno, znaš. Sve to razvaljeno. On je tu stajao. Bilo je vojske, starješina, a čuo sam ovo. Dolazi oficir, pošto sam saznao, bio je pomoćnik komandanta glavnog štaba za saobraćaj, Radovan Višković. Sad direktor.

Tužilac: Višković?

Svjedok M-16: Višković Radovan. Direktor je on sada, ustvari, upravnik Transporta i narodni poslanik SNSD-a u Republici Srpskoj (godina 2007., op.a). Višković Radovan kaže sada ćemo, kaže, ovaj, dobio sam naredbu Glavnog štaba, tražit ćemo od Boksita kamione, autobuse i mašine, sad će oni biti deportovani gdje treba. To sam čuo i ovi će s njima biti deportovani.

Tužilac: Mašine kad je rekao, šta onaj?

Svjedok M-16: Autobuse, kamione, a i mašine ćemo tražiti od upravnika Transporta. Da sa njima završimo tu, da se mnogo ne stvara ovdje, da ih pobije i da..

Tužilac: To je ovaj Višković rekao.

Svjedok M-16: Da, rekao

Prema presudama Haškog tribunala, upravo na stadionu u Novoj Kasabi su bili zatočeni Bošnjaci koji su se namjeravali probiti prema Tuzli. U popodnevnim satima 13. jula 1995. godine zarobljenici su prebačeni u Bratunac. Sutradan, 14. Jula 1995. godine su prebačeni u na područje općine Zvornik gdje su strijeljani na nekoliko lokacija.

Iskaz koji dao 2007. godine, zaštićeni svjedok M-16 je ponovio i 2017. godine svjedočeći pred Sudom BiH u predmetu protiv Miodraga Josipovića i ostalih.

Odmah nakon rata, svjedočio je  pred Sudom BiH zaštićeni svjedok M-16, njemu se ponovo javio Radovan Višković i ponudio mu novac za prekopavanje masovnih grobnica, te premještanje posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka u sekundarne masovne grobnice.

“Nudio je, meni i još ostalima, da treba da se premiještaju masovne grobnice. Boksitovi kamioni će to, a ja sam bio vozač. Hočeš li da ideš, kaže, debelo će platiti Rajko Dukić. Obezbjeđivat će civilna policija, ne moraš se plašit”, kazao je zaštićeni svjedok M-16 na Sudu BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)