! / MC Srebrenica traži istragu o R. Viškoviću: Plaćao premještanje masovnih grobnica?

18. 09. 2020. u 09:50:00 Fena

Shares: 260

Memorijalni centar Srebrenica je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera RS Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu Josipović i drugi naveo da mu je "Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice".

"U navodima koje prenosi istraživački web-portal Istraga.ba, a za koje nemamo razloga da ne vjerujemo da su autentični, naznačena je izjava zaštićenog svjedoka M-16 koji direktno povezuje ime "Radovan Višković" s lokacijama vezanim za genocid u Srebrenici, ali i za kasnije prikrivanje i premještanje, te aktivno poticanje na učešće u prikrivanju masovnih grobnica", saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Iz tog centra poručuju da "ohrabruju članove porodica žrtava, ali i sve savjesne građane Bosne i Hercegovine, da zatraže od Tužilaštva BiH poduzimanje istražnih radnji, podnošenjem krivičnih prijava protiv Viškovića, smatrajući da su informacije dostupne u javnosti dovoljan osnov za podnošenje krivične prijave i pokretanje istrage".

"Duboko smo razočarani da je trebalo 13 godina da ova izjava bude objavljena utoliko više što je riječ o osumnjičenom koji ne samo da je bio dostupan, nego je u proteklom periodu obavljao javne poslove. Usto, djela koja mu se stavljaju na teret su tako i toliko monstruozna, tako i toliko morbidna da se kredibilitet Tužilaštva BiH sada mjeri samo time kojom će brzinom narediti privođenje i saslušanje Radovana Viškovića.

Sve drugo će biti sramna relativizacija i instrumentalizacija te institucije u svrhe zataškavanja odgovornosti za genocid i zločine protiv čovječnosti", zaključuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)