Premijer Forto otvoreno o lockdownu i izjavama ugostitelja da su prevareni

11
N. Ka.
Premijer Forto otvoreno o lockdownu i izjavama ugostitelja da su prevareni
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Edin Forto

Zbog pogoršane epidemiološke situacije zatvaramo Kanton Sarajevo, od petka u 20 sati do ponedjeljka u 7 sati ujutro, kazao je ovo sinoć premijer KS Edin Forto.

Ugostitelji su se sinoć okupili u znak protesta ispred zgrade Vlade, nezadovoljni odlukom. Između ostalog oni su poručili da ih je premijer Forto prevario.

Premijer Forto je u kratkom razgovoru za Radiosarajevo.ba zamolio sve građane i ugostitelje za strpljenje i saradnju.

"Ne postoji vlada u BiH koja je više naklonjena privatnom sektoru od naše. Ovo smo morali uraditi kako bi pokušali spriječiti puno gore stanje.

Nismo nikoga prevarili. Održali smo niz sastanaka sa ugostiteljima. Oštrije mjere su uvijek bile opcija u slučaju pogoršanja", poručio je on.

Poručio je ugostiteljima koji su za danas najavili sastanak, nakon kojeg bi trebali da pošalju zahtjeve prema Vladi KS, da su svi zajedno u pandemiji.

"Samo zajedno možemo izaći iz nje", kazao Forto.

On ističe da će se sve odluke o uvođenju novih mjera donositi u skladu sa onim kako struka nalaže i u skladu sa situaciju, a sve u cilju zaštite zdravlja građana.

"Zdravstveni sistem je na ivici kolapsa. Zbog toga i reagujemo. Noćas je umrlo 10 naših sugrađana u prepunim bolnicama", zaključio je on.

Podsjećamo, Zavod za javno zdravstvo KS objavio je da je u posljednja 24 sata zabilježeno 477 novozaraženih osoba.

Od ovog broja 332 osobe su bile u kontaktu sa zaraženim osobama, dakle porodični klasteri i kontakti ranije oboljelih osoba.

Broj izliječenih od koronavirusa u protekla 24 sata je 323.

Evidentirano je 10 smrtnih slučajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije