Pod lupom / Preliminarna ocjena: Izborni dan na većini biračkih mjesta protekao mirno

22. 02. 2021. u 14:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Preliminarna ocjena Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom“ ponovljenih izbora u Gradu Doboju i Općini Srebrenica je da je izborni dan na većini biračkih mjesta protekao mirno i bez većih problema.

U saopćenju Koalicije "Pod lupom“ se navodi da su posmatrači izbora u Gradu Doboju imali nesmetan pristup biračkim mjestima i mogućnost adekvatne kontrole procesa, što nije bio slučaj na redovnim izborima koji su poništeni. Izbori u Srebrenici su protekli mirno, ali i u sjeni bojkota dijela političkih stranaka i birača.

Izborne nepravilnosti evidentirane na izborni dan uglavnom su se dešavale u Gradu Doboju.

Press konferencija koalcije

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Press konferencija koalcije "Pod lupom"

Na određenim biračkim mjestima zabilježena su teža kršenja izbornog procesa. Ove prijave se odnose na zastrašivanje i pritiske na birače na tri biračka mjesta u Doboju i jednom u Srebrenici, zloupotrebe pomoći pri glasanju na četiri biračka mjesta u Doboju i sumnje na kupovinu glasova u okolini jednog biračkog mjesta u Doboju, navode iz ove koalicije.

Po učestalosti, najčešće nepravilnosti odnose se na "porodično glasanje“ na svakom drugom posmatranom biračkom mjestu, vraćanje birača jer se nisu nalazili na izvodu iz CBS-a za to biračko mjesto na trećini posmatranih biračkih mjesta, te neisticanje liste članova biračkih odbora sa pripadnošću političkom subjektu na svakom petom biračkom mjestu, iako je to obaveza od 2018. godine i jedna od preporuka Koalicije "Pod lupom“ koja je implementirana od Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH).

izbori_glasačka kutija.jpg - undefined

FOTO: Fena: izbori_glasačka kutija.jpg

U saopćenju se navodi da ponovljeni izbori još jednom potvrđuju važnost angažmana nestranačkih, građanskih posmatrača izbora koji doprinose transparentnosti i adekvatnoj nezavisnoj kontroli izbornog procesa. Razlozi koji su doveli do ponavljanja izbora predstavljaju još jedan argument u nizu za hitno unapređenje izbornih pravila kako bi se spriječile manipulacije izbornom voljom građana. Samo na taj način, poručuju iz Koalcije, moguće je vratiti poljuljano povjerenje građana u izborni proces.

Koalicija "Pod lupom“ je pratila informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost do 19.00 sati na ponovljenim izborima u Srebrenici je 50,9 posto (sa marginom statističke greške od +/- 5, 61 posto na intervalu od 95 procentne tačnosti), a u Doboju 54,7 posto (sa marginom statističke greške od +/- 2,17 posto na intervalu od 95 procentne tačnosti).

Preliminarni podaci sa uzorka posmatranih biračkih mjesta, i uzimajući u obzir marginu statističke greške, ukazuju na to da je izlaznost u Srebrenici i Doboju manja za oko 14 posto u odnosu na redovne Lokalne izbore održane 15. novembra 2020. godine.

Koalicija "Pod lupom“ je pratila utvrđivanje izbornih rezultata u Doboju i Srebrenici. Utvrđivanje rezultata na biračkim mjestima uglavnom je proteklo u skladu sa zakonom i propisima. Neslaganje u testu tačnosti zabilježena su na tri biračka mjesta, dok su nepravilnosti u utvrđivanju rezultata i prigovor na proces brojanja glasova zabilježeni na po jednom biračkom mjestu u Doboju. Prilikom otvaranja glasačke kutije na šest biračka mjesta zabilježeno je da su hemijske olovke bile na stolu za brojanje glasova.

Lokalni izbori - undefined

Foto: Fena: Lokalni izbori

Na jednom biračkom mjestu primijećeni su problemi s pakovanjem izbornog materijala. Ulazak neovlaštenih osoba na biračko mjesto nakon njegovog zatvaranja je zabilježen na pet biračkih mjesta. Na dva biračka mjesta, Obrazac brojnog stanja i Obrasce za zbirnim rezultatima nisu potpisali svi članovi biračkog odbora. Na svakom petom posmatranom biračkom mjestu žuta kopija Obrasca sa zbirnim rezultatima ili nije izvješena ili je izvješena ali je nečitka.

Zatvaranje biračkih mjesta je izvršeno u skladu sa propisima. Skoro sva biračka mjesta su zatvorena do 19.15 sati izuzev tri biračka mjesta u Doboju koja su zatvorena poslije 19.15 sati. Na svim biračkim mjestima koja nisu zatvorena na vrijeme, građanima koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19.00 sati je omogućeno glasanje. Na svim biračkim mjestima, zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora. Posmatrači Koalicije "Pod lupom“ su nakon zatvaranja biračkih mjesta neometano pratili proces brojanja glasova.

Također, posmatrači Koalicije "Pod lupom“ su neometano pratili proces glasanja te su zabilježili otvoreno nagovaranje da se glasa za određenog političkog subjekta ili zastrašivanje i vršenje pritisaka na glasače na tri biračka mjesta u Doboju (038B027, 038B029 i 038B035A) i dva biračkom mjestu u Srebrenici (105B015 i 105B005) – saopćeno je iz te koalicije.

Srebrenica izbori, snimljeno 21. februara - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Srebrenica izbori, snimljeno 21. februara

Glasanje bez važećih identifikacionih dokumenata je zabilježeno na osam biračkih mjesta, od kojih je pet u Doboju, a tri u Srebrenici.

Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na trećini biračkih mjesta (do 10 takvih slučajeva).

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili porodično glasanje na više od polovine biračkih mjesta i u Doboju i u Srebrenici (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti). Na 22 biračka mjesta jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, od kojih je 19 u Doboju.

Neovlaštene osobe nisu se duže zadržavale na biračkim mjestima i remetile proces glasanja. „Bugarski voz“ nije zabilježena ni na jednom posmatranom biračkom mjestu.

Na tri biračka mjesta u Doboju tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

Izbori - undefined

Foto: Fena: Izbori

Koaliciji „Pod lupom“ je prijavljeno sedam situacija koje predstavljaju potencijalno ozbiljne nepravilnosti u izbornom procesu. Najveći dio njih se odnosi na stranačke pomagače pri glasanju birača, kojima, onako kako je propisano Izbornim zakonom BiH, pomoć pri glasanju očigledno nije trebala. To je prijavljeno na četiri biračka mjesta u Doboju.

Koalicija je zaprimila i prijavu o navodnoj kupovini glasova u blizini biračkog mjesta 038B029, kao i druge nepravilnosti u blizini ovog biračkog mjesta poput nagovaranja birača i dijeljenja letaka sa instrukcijama za koga glasati. O navodima o kupovini glasova obaviještena je nadležna policijska uprava koja se naknadno oglasila da navedena prijava nema elemenata krivičnog djela,  navodi se u saopćenju.

U toku procesa glasanja zabilježene su primjedbe ili prigovori na petnaest biračkih mjesta u Doboju i jednom biračkom mjestu u Srebrenici.

IZBORI.jpg - undefined

Fena: IZBORI.jpg

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' je na izborni dan u Gradu Doboju i Općini Srebrenica angažovala više od stotinu građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji su posmatrali cjelokupni izborni proces na skoro svim biračkim mjestima u Gradu Doboju i svim biračkim mjestima u Općini Srebrenica kao i u Gradskoj izbornoj komisiji Grada Doboja i Općinskoj izbornoj komisiji Srebrenica.

Za razliku od Lokalnih izbora 2020. godine održanih 15. novembra 2020. gdje je posmatračima Koalicije „Pod lupom“ zabranjen pristup na većini biračkih mjesta u Doboju, čime je prekršen Izborni zakon BiH i što je i jedan od razloga zbog kojih je Centralna izborna komisija poništila izbore u Doboju, na ponovljenim izborima svim posmatračima Koalicije "Pod lupom“ omogućen je nesmetan pristup na svim biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni i u Doboju i u Srebrenici.

Tajnost glasanja je osigurana na svim biračkim mjestima i u Doboju i u Srebrenici, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao. Na svim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta. Ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na jednom biračkom mjestu u Doboju - navode iz Koalicije "Pod lupom“.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA