BiH će od SAD tražiti informacije o Nikoli Špiriću

2
Radiosarajevo.ba
BiH će od SAD tražiti informacije o Nikoli Špiriću
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Parlament BiH

Na 16. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), na prijedlog poslanika Predraga Kojovića, Damira Arnauta, Mirjane Marinković-Lepić, Aide Baručije, Saše Magazinovića, Nermina Nikšića, Zukana Heleza i Nade Mladine, obavljena je iscrpna rasprava o Informaciji Vijeća ministara BiH o statusu nabavke vakcina protiv koronavirusa za potrebe građana Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom usvojio je prijedlog zastupnika Nenada Stevandića da se u dnevni red naredne sjednice Predstavničkog doma PSBiH uvrsti nova tačka dnevnog reda koja glasi:

"Donošenje zaklјučka kojim Predstavnički dom PSBiH traži od direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine da prilikom razmatranja zahtjeva za registraciju vakcine protiv virusa primijeni član 38. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine“.

Dom je usvojio zaključak kojim od Vijeća ministara BiH traži da u roku od 15 dana dostavi Domu detalјnu informaciju o Odluci Energetske zajednice da uvede sankcije BiH, aktivnostima koje je Vijeće ministara BiH preduzeo da do sankcija ne dođe i planu aktivnosti za ispunjavanje obaveza BiH kojim bi razlozi za uvođenje sankcija bili otklonjeni, prenosi N1.

Parlament BiH - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Parlament BiH

Usvojen je i zaključak kojim Predstavnički dom traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 15 dana dostavi Domu detalјnu informaciju o ispunjavanju obaveza BiH iz sporazuma sa Evropskom unijom (EU) o izvozu pilećeg mesa, prerađevina od pilećeg mesa i jaja za industrijsku preradu, kao i o preduzetim mjerama da BiH ne ostane bez izvoznih dozvola u EU.

Dom je usvojio i zaključak kojim od Vijeća ministara BiH traži da u roku od 15 dana dostavi Domu detalјnu informaciju o Odluci Federalne službe za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije da privremeno zabrani uvoz krušaka iz BiH, odnosno Republike Srpske, mjerama koje su preduzete nakon 21. decembra 2020. godine, kada su institucije BiH od ruskih partnera upozorene na mogućnost uvođenjarestriktivnih mjera, kao i o podacima o izvezenim količinama krušaka i jabuka u 2019. i 2020. godini.

Nikola Špirić - undefined

Foto: Fena : Nikola Špirić

Predstavnički dom usvojio je poslaničku inicijativu Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković Lepić i Damira Arnauta koja glasi:

„Nalaže se Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu inostranih poslova BiH da u roku od 10 dana od dana usvajanja ove inicijative započnu proceduru traženja, diplomatskim i drugim prikladnim kanalima, informacija i dokumentacije od nadležnih organa Sjedinjenih Američkih Država da je Nikola Špirić bio uklјučen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uklјučujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavlјanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma PSBiH“.

Usvojena je i poslanička inicijativa Nermina Nikšića upućena prema Ministarstvu bezbjednosti BiH za regulisanje statusa radnika veze i kriptozaštite u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije