Parlament FBiH odobrio kredite za vodovode Sarajevo, Visoko i "Plava voda"

Fena
Parlament FBiH odobrio kredite za vodovode Sarajevo, Visoko i "Plava voda"
Poslanici Predstavničkog doma PFBiH odobrili su zaduženja Federacije BiH kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Vodovod Visoko, zatim za Projekt vodovoda u Sarajevu i Gradačcu, te regionalni projekt vodovod "Plava voda".

Kreditna sredstava u iznosu od devet miliona KM omogućit će u naredne tri godine rekonstrukciju postojeće vodovodne mreže, a bit će obuhvaćeni i svi lokalni vodovodi u sistem snabdijevanja vodom na području te općine.

To podrazumijeva vodosnabdijevanje za oko 4.000 stanovnika podsistema Gračanice, oko 6.000 stanovnika podsistema Moštre, 1.810 stanovnika podsistema Porječani te ostalo stanovništvo općine Visoko obuhvaćeno rekonstrukcijom gradske vodovodne mreže.

Također, odobreno zaduženje po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Projekt vodovoda u Sarajevu.

Iznos zaduženja je 25 miliona eura, a novac je namijenjen za rekonstrukciju prioritetnih komponenti vodovodnog sistema kako bi bili smanjeni gubici vode i poboljšana ukupna efikasnost vodovodnog sistema.

Pemijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, uz tvrdnju da je rekonstrukcija vodovodne mreže bila i ostala prioritet kantonalne vlade, ranije je izjavio da bi se ovaj kredit EBRD-a realizirao u tri tranše.

Poslanici Predstavničkog doma odobrili su na današnjoj sjednici i predloženu odluku o zaduženju kod EBRD-a za izgradnju regionalnog vodovoda "Plava voda". Krajnji dužnici po ovom zaduženju su Srednjobosanski kanton (3.850.000 eura) i Zeničko-dobojski kanton (7.150.000 eura).

Također je odobrena odluka o zaduženju kod EBRD-a za realizaciju Projekta vodosnabdijevanja Gradačac. Iznos tog zaduženja je šest miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije