Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Iz SDA traže prekid sjednice - tvrde da je prekršen Poslovnik

2
FENA
Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Iz SDA traže prekid sjednice - tvrde da je prekršen Poslovnik
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Sjednica Predstavničkog doma PFBiH, izbor predsjednika/potpredsjednika FBiH

Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) zahtijevaju prekid današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u čijem je najavljenom dnevnom redu jedino odluka o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH za novi postizborni mandat.

Zbog ovog zahtjeva, u toku je pauza, već druga od početka sjednice.

Iz Kluba SDA su kao razlog naveli da je u sazivanju ovog zasjedanja prekršen Poslovnik jer svim zastupnicima nije dostavljen uz poziv i potrebni prateći materijal, u ovom slučaju akt koji svjedoči o tome da Lidija Bradara, Refik Lendo i Igor Stojanović nisu međusobno postigli suglasnost o tome ko će od njih biti novi predsjednik, a ko dvoje potpredsjednika FBiH.

Izbio požar na objektu kod Mostara: Na ovaj način se završilo

Izbio požar na objektu kod Mostara: Na ovaj način se završilo

Predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković Lepić tvrdi da je neosnovan zahtjev SDA o prekidu sjednice i sazivanju nove kad se steknu poslovnički uvjeti, no ipak je proglasila pauzu.

Bradara, Lendo i Stojanović imenovani su ranije, na drugoj vanrednoj sjednici ovog Doma, u novi saziv tročlanog rukovodstva izvršne vlasti Federacije BiH i prema pravlima, imali su mogućnost da međusobno dogovore ko će od njih biti predsjednik a ko dopredsjednici Federacije BiH.

Budući da je njihov međusobni dogovor izostao, današnja treća vanredna sjednica Predstavničkog doma u aktuelnom postizbornom mandatu najavljena je kao događaj u čijem toku treba da bude odlučeno o tom pitanju, što je mogućnost koju također propisuju pravila u Federaciji BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije