Predstavnici udruženja porodica nestalih iz Ukrajine posjetili Memorijalni centar Srebrenica

4
FENA
Predstavnici udruženja porodica nestalih iz Ukrajine posjetili Memorijalni centar Srebrenica
Foto: BIRN / Memorijalni centar Srebrenica

Predstavnici desetak udruženja porodica nestalih iz Ukrajine posjetili su danas Memorijalni centar Srebrenica, gdje su se sastali s porodicama žrtava genocida i članovima Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba, s kojima su razgovarali o iskustvima u procesu traženja nestalih.

Tokom posjete, predstavnici Ukrajine su pogledali i stalnu postavku Memorijalnog centra u Potočarima 'Koracima onih koji (ni)su prešli' i film 'Srebrenica 1995, jedna sedmica u julu', javlja BIRN BiH.

- Iskustva koja odavde nosimo iskoristit ćemo u tu svrhu da ćemo znati s kojim problemima ćemo se susresti nakon sveobuhvatne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i kada počnemo još aktivnije da tragamo za osobama koje su nestale - kazala je Olena Bieliachkova iz Medijske inicijative za ljudska prava iz Ukrajine.

Zemljotres u Hrvatskoj

Zemljotres u Hrvatskoj

Vrlo značajno iskustvo, dodala je, koje će ponijeti za znanje koje zakonske okvire Ukrajina mora donijeti, koje organe institucije moraju organizovati, kao i o tome kako oni moraju raditi u Ukrajini, budući da se Ukrajina po prvi puta susrela sa ovako velikim brojem nestalih, a nestalih je više od 30.000.

Službenik za informisanje Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Saša Kulukčija, koja je i organizator posjete, istakao je kako nigdje u svijetu nije pronađen i identifikovan veći broj nestalih osoba od onog u slučaju zapadnog Balkana, gdje je identifikovano oko 75 posto nestalih osoba nakon rata, dok se još uvijek traga za više od 10.000 osoba.

Na području Ukrajine nestao je veliki broj osoba otkako traje invazija Rusije na tu državu, rečeno je u Lukavcu kod Tuzle na Okruglom stolu 'Postignuća i prioriteti u traženju nestalih osoba u BiH', održanom danas, a nakon što su se i predstavnici Instituta za nestale osobe BiH (INO BiH) susreli s porodicama iz Ukrajine.

Predsjedavajući Kolegija direktora INO BiH, Marko Jurišić, je kazao da su s porodicama nestalih osoba iz Ukrajine, koje ovih dana borave u BiH, podijelili pozitivna iskustva u traženju nestalih, ali i izazove s kojima se suočavala BiH.

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Naveo je da je olakšavajuća okolnost i vodilja u pronalasku bio Zakon o nestalim osobama u BiH i postojanje Instituta.

- Oni su već par dana tu i htjeli su da čuju naša iskustva s traženjem nestalih, jer je taj model prepoznat u svijetu. Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) je dao određene preporuke da sve države koje su prošle slična iskustva primijene naš model. On se sastoji upravo u Zakonu. Porodicama u Ukrajini smo predložili da odmah prave spiskove nestalih, te animiraju članove porodica da daju krv za DNK analize - rekao je Jurišić.

Nedostatak DNK uzoraka, kao i u BiH, veliki je problem u traganju i identifikaciji nestalih.

Poslano još jedno pismo UN-u: "Nacionalistička reakcija koju susrećemo u RS je zastrašujuća"

Poslano još jedno pismo UN-u: "Nacionalistička reakcija koju susrećemo u RS je zastrašujuća"

U BiH se još uvijek traga za 7.608 nestalih osoba, što je 75 posto ukupnog broja nestalih za kojima je u toku potraga na području cijele bivše Jugoslavije, podaci su Instituta za nestale osobe BiH, koji je u regiji i svijetu prepoznat kao lider u traženju nestalih jer je do sada, nakon rata u BiH, pronađeno 80 posto nestalih.

Okrugli sto, koji je organizirao Savjetodavni odbor a na kojem su učestvovala i udruženja porodica nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine, realiziran je kao dio projekta koji je finansirala Evropska unija u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije