Predstavnici Srba iz FBiH se sastali sa Dodikom: Koristit ćemo i proteste

Srna
Predstavnici Srba iz FBiH se sastali sa Dodikom: Koristit ćemo i proteste
Foto: RTRS / Sastanak Milorada Dodika sa predstavnicima Srba u FBiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, danas u Banjoj Luci je razgovarao sa načelnicima općina Bosanski Petrovac, Grahovo i Drvar o položaju Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine, te migrantima i izbjeglicama.

Na sastanku je razgovarano i o najavi Kantonalnog odbora Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine o obilježavanju 24 godine od onoga što ova politička stranka smatra oslobođenjem Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, kao i namjeri da se u Medenom Polju smjeste migranti i izbjeglice.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine Đorđe Radanović rekao je novinarima nakon sastanka da su dogovorene mjere pomoći Srbima u Federaciji koje će stabilizovati situaciju i umiriti srpski narod u Bosanskom Petrovcu, Glamoču, Grahovu i Drvaru.

"Dobili smo bezuslovnu podršku srpskog člana Predsjedništva. Sve će biti kako treba i srpski narod u Federaciji Bosne i Hercegovine može mirno spavati. Prezadovoljan sam današnjim sastankom. Prva Srba biće zaštićena", rekao je on.

Odbor za zaštitu Srba u FBiH: Vrijeđa nas najava HDZ-a!

Načelnik Općine Bosanki Petrovac Dejan Prošić rekao je da je ova lokalna zajednica donijela rezoluciju kojom se protivi izgradnji migracionog centra u Medenom Polju na području ove općtine i da traže saveznike u rješavanju ovog pitanja.

"Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predstavnici Vlade Republike Srpske pružili su nam moralnu, finansijsku i svaku drugu podršku za naše aktivnosti. Ako se ostane pri namjeri da se migranti smjeste u Medenom Polju, krenućemo i sa drugim represivnim mjerama i protestima prema takvoj odluci i bićemo složni", naglasio je on.

Milorad Dodik poručio HDZ-u: Neka Srbe u FBiH ostave konačno na miru

Sastanku u Banjoj Luci, koji je održan u Administrativnom centru RS, prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministrica finansija Zora Vidović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda  Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić.

Dodik je ranije rekao da se protivi odluci Hrvatske demokratske zajednice u Kantonu 10 pokušavajući da organizuje obilježavanje onoga što nazivaju oslobođenjem Drvara, te najavio da će biti tamo na dan kada je to zakazano.

"Spreman sam da budem dio onih koji će fizički sprečavati da bilo ko dođe u Drvar i obilježava na taj način taj dan",  istakao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije