! / Milorad Dodik poručio HDZ-u: Neka Srbe u FBiH ostave konačno na miru

14. 08. 2019. u 12:57:00 Srna

Shares: 151

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik danas je komentarisao namjeru Hrvatske demokratske zajednice da 13. septembra obilježi godišnjicu onoga što nazivaju oslobođenjem Drvara.

"Važno je podsjetiti se da je u prošlom ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i da su udruženim snagama pokušali da istjeraju Srbe sa vjekovnih ognjišta. Bilo bi u najmanju ruku pristojno da preostali narod tog kraja, a to su Srbi vijekovima, konačno ostave na miru da žive tamo gdje su oduvijek živjeli", naglasio je Dodik.

Odbor za zaštitu Srba u FBiH: Vrijeđa nas najava HDZ-a!

Govoreći o namjeri Vlade Unsko-sanskog kantona da izmjeste migrantski centar u selo Medeno Polje gdje žive i Srbi, Dodik je istakao da na to gleda kao na završetak etničkog čišćenja Srba sa tih prostora.

On je poručio da će se svim političkim i pravnim sredstvima suprotstaviti tome, te da u potpunosti podržava najavljene aktivnosti srpske zajednice u četiri opštine u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Smatram da i bez najavljenih aktivnosti tamošnje vlade, oni nemaju i nisu imali osnovna prava koja naprimjer Republika Srpska garantuje Bošnjacima ili Hrvatima. Poručujem im da ću biti sa njima toga dana tamo, s namjerom da pokažemo da je nedopustivo da se zbog nečije ideje ili možda plana sa tih prostora danas iseli narod koji je tu oduvijek živio i dosele ljudi sa strane, te da ćemo se tome suprotstaviti", rekao je Dodik.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji pozvao je sve stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. septembra obustave saobraćaj prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja Hrvatske demokratske zajednice Livanjskog kantona da proslavi dan koji za njih predstavlja okupaciju Drvara i namjere Vlade Unsko-sanskog kantona da izmjeste migrantski centar u Medeno Polje.

NEMA KOMENTARA