Stavovi / Milorad Dodik kategoričan: BiH neće poslati ANP u Brisel

13. 08. 2019. u 13:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares:10

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će Narodna skupština RS, ukoliko ne bude formirana vlast na nivou BiH, usvojiti akt kojim će odbaciti sve odluke koje nisu izričito u skladu sa Ustavom BiH, prenosi Srna.

To znači da će se RS povući iz Sporazuma o Oružanim snagama BiH, da će povući svoju saglasnost na formiranje indirektnih poreza, odbaciti rad Suda i Tužilaštva BiH, kao i rad Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH na svojoj teritoriji i dovesti u pitanje sve nadležnosti koje su prenijete na nivo BiH“, istakao je Dodik.

On je podsjetio da su RS otete 83 nadležnosti i prenesene na nivo BiH.

„Sve ćemo dovesti u pitanje i zadužiti Vladu i druge stručne institucije da nam dostave prijedloge akata koji će ići da se sve ono što je mimo Ustava u BiH eliminiše i zabrani“, rekao je Dodik za Tanjug, podsjetivši da Ustav precizno navodi da entitetima pripadaju sve dužnosti, funkcije i ovlašćenja koja nisu Ustavom izričito data BiH.

On je rekao da će parlament ući u proces osporavanja svih nametnutih rješenja, ali ne i Dejtonskog sporazuma, koji će RS nastaviti da poštuje.

"Nema puta BiH u NATO", poručio je Dodik, u odgovor na špekulacije da je dogovorom sa Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Draganom Čovićem (HDZ) odustao od politike vojne neutralnosti RS.

"Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), koji je korak ka integraciji BiH u NATO, neće biti poslat u Brisel, jer se RS protivi ulasku BiH u taj vojni savez i ne želi nivo saradnje koji bi bio veći od onog koji trenutno ima Srbija", kaže Dodik za Tanjug.

KOMENTARI (2)