Milorad Dodik kategoričan: BiH neće poslati ANP u Brisel

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik kategoričan: BiH neće poslati ANP u Brisel
Arhiv / Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će Narodna skupština RS, ukoliko ne bude formirana vlast na nivou BiH, usvojiti akt kojim će odbaciti sve odluke koje nisu izričito u skladu sa Ustavom BiH, prenosi Srna.

To znači da će se RS povući iz Sporazuma o Oružanim snagama BiH, da će povući svoju saglasnost na formiranje indirektnih poreza, odbaciti rad Suda i Tužilaštva BiH, kao i rad Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH na svojoj teritoriji i dovesti u pitanje sve nadležnosti koje su prenijete na nivo BiH“, istakao je Dodik.

On je podsjetio da su RS otete 83 nadležnosti i prenesene na nivo BiH.

„Sve ćemo dovesti u pitanje i zadužiti Vladu i druge stručne institucije da nam dostave prijedloge akata koji će ići da se sve ono što je mimo Ustava u BiH eliminiše i zabrani“, rekao je Dodik za Tanjug, podsjetivši da Ustav precizno navodi da entitetima pripadaju sve dužnosti, funkcije i ovlašćenja koja nisu Ustavom izričito data BiH.

On je rekao da će parlament ući u proces osporavanja svih nametnutih rješenja, ali ne i Dejtonskog sporazuma, koji će RS nastaviti da poštuje.

"Nema puta BiH u NATO", poručio je Dodik, u odgovor na špekulacije da je dogovorom sa Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Draganom Čovićem (HDZ) odustao od politike vojne neutralnosti RS.

"Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), koji je korak ka integraciji BiH u NATO, neće biti poslat u Brisel, jer se RS protivi ulasku BiH u taj vojni savez i ne želi nivo saradnje koji bi bio veći od onog koji trenutno ima Srbija", kaže Dodik za Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije