Predstavnici lokalnih zajednica BiH pozivaju vlasti da riješe migrantsku krizu

Radiosarajevo.ba
Predstavnici lokalnih zajednica BiH pozivaju vlasti da riješe migrantsku krizu
Radiosarajevo.ba / Gradonačelnici i načelnici pružaju jednoglasnu i široku podršku Gradu Bihaću
Predstavnici lokalnih zajednica Bosne i Hercegovine pozivaju državni nivo vlasti da riješi migrantsku krizu.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Mi, dole potpisani predstavnici svih naroda i građana iz naših lokalnih zajednica, Svjesni činjenice da je Grad Bihać najizloženiji u ovom zahtjevnom i složenom vremenu migrantske krize; Polazeći od činjenice da je pomoć u nevolji akt dobre volje i želje; Svjesni zahtjevnosti odgovornog pristupa ovom pitanju; Razumijevajući da je solidarnost temelj na kojem se grade pravedna i otvorena društva; Razumijevajući nevolju i pritisak kojima je izložen Bihać, uz druge lokalne zajednice;

Razumijevajući da su pitanja sigurnosti građana i stvaranja sigurnog ambijenta za neometan život od ključne važnosti, uz poštivanje međunarodnog humanitarnog prava; Javno zagovarajući za povjerenje, trajni mir, stabilnost i prosperitet svih naših zajednica, naroda i građana; Zastupajući sve narode i građane iz naših zajednica; Saglasni da je raspodjela tereta i težine problema migranata pretpostavka da se možemo nositi sa tim izazovom:

Pružamo jednoglasnu i široku podršku Gradu Bihaću, u smislu moralne, prijateljske i finansijske pomoći, u skladu sa mogućnostima, te pozivamo sve nadležne institucije i ustanove da daju svoj doprinos pri rješavanju migrantske krize i pratećih pojava sa kojima se građani i institucije Bihaća susreću.

Posebno pozivamo najviše državne instance i institucije da realiziraju obavezu koju su preuzeli, odnosno da se promptno održi posebna zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara BiH na ovu temu, na kojoj će se sva otvorena pitanja navedenog globalnog izazova, koji sada pritišće i BiH, raspraviti na način da se bh. javnosti daju odgovori i ponude rješenja”, navodi se u saopćenju.

Ovu izjavu su u četvrtak 28. marta 2019. godine u Bihaću pod pokroviteljstvom USAID-a i Chatolic relief services, a u okviru lokalnih zajednica iz projekta PRO-Budućnost zajedno sa gradonačelnikom ovog grada Šuhretom Fazlićem potpisali Igor Radojičić gradonačelnik Banje Luke, Ozren Petković načelnik Petrova, Boris Jerinić  gradonačelnik Doboja, Milenko Đaković gradonačelnik Prijedora, Faris Hasanbegović, Edin Hozan načelnik Jajca, Zdravko Marošević načelnik Vareša, Dejan Prošić gradonačelnik Bosanskog Petrovca, te dr. Nedžad Ajnadžić načelnik Općine Centar Sarajevo. Istu izjavu su potpisali i predstavnici Ljubuškog, Maglaja i Zenice.

Naime, Bihać je grad u kojem boravi preko 3.500 migranata i s obzirom na prilično alarmantnu situaciju u ovom gradu predstavnici navedenih lokalnih zajednica su se navedenom izjavom obavezali da će u skladu sa mogućnostima pomoći u rješavanju ovog problema.

Gradonačelnik Fazlić se zahvalio svojim kolegama na posjeti i podršci.

"Mi ne trebamo toliko finansijsku pomoć koliko nam znači moralna podrška. Ovo je veliki problem za Bihać i naše građane. Ovdje se nalazi preko 3.500 migranata koji bitno utiču na živote naših sugrađana. U rješavanje problema se mora uključiti država jer lokalne zajednice ovo više ne mogu prevazići", kazao je Fazlić.

Načelnik dr. Ajnadžić je istakao da Općina Centar stoji na raspolaganju administraciji i stanovnicima Bihaća.

"Ovo je izazov u kojem svi trebaju biti dio odgovora. Općina Centar će biti podrška u svakom pogledu. Međutim mi očekujemo da se država uključi u rješavanje ovog problema", kazao je Ajnadžić.

Migrantska kriza može, prema riječima gradonačelnika Radojičića, eskalirati u bilo kojem dijelu BiH.

"Ovdje smo jedinstveno okupljeni u namjeri da Bihaću pružimo podršku, svako od nas se sutra može suočiti sa ovim problemom. Migrante imamo od Hercegovine do Krajine. I mi u Banjoj Luci smo otvorili pitanje migrantske krize i procjenjujemo rizike. Ovo je globalni izazov", naglasio je Radojičić.

Sa navedenog skupa je poslata jedinstvena poruka, a to je da se u riješavanje ovog problema uključi država kako on ne bi eskalirao do mjere kada će ga teško biti riješiti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije