Sudije će imati jednostavan pregled relevantih sudskih odluka

0
Radiosarajevo.ba
Sudije će imati jednostavan pregled relevantih sudskih odluka
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / S predstavljanja publikacije

Ustavni sud Bosne i Hercegovine i Centar AIRE predstavili su danas u Sarajevu izvještaj “Praksa sudova u Bosni i Hercegovini u pogledu prava na slobodu i sigurnost ličnosti i prava na slobodu izražavanja“.

Izvještaj, na jednostavan i pristupačan način, prikazuje relevantne odluke sudova i načela tumačenja normi iz dviju izuzetno važnih oblasti Evropske konvencije za ljudska prava, a to su zaštita prava iz člana 5. (pravo na slobodu i sigurnost ličnosti) i zaštita prava iz člana 10. (pravo na slobodu izražavanja).

Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH, tim povodom je rekao da Bosna i Hercegovina ima vrlo jasan put o primjeni evropskih standarda duže od dvije decenije.

"Taj put je utvrđen i on se stalno upotrebljava u radu redovnih sudova u cijeloj zemlji, njihovim korištenjem prakse Ustavnog suda, ali, posredno, i Evropskog suda. Redovni sudovi, što je vrlo pohvalno, već dugo koriste odredbe Evropske konvencije, praksu i standarde koji se upotrebljavaju. Stoga, ova publikacija predstavlja presjek stanja u aktuelnoj praksi.Pri tome moramo uočiti dobre i loše strane, moramo uputiti jedni drugima ocjene do kojeg nivoa primjene smo došli i šta nam nedostaje da bude bolje, jer uvijek može biti bolje. Treba napomenuti da ovaj izvještaj ne obuhvata samo praksu Ustavnog suda i, eventualno, Evropskog suda već i 'živu' praksu sudova u Bosni i Hercegovini (Suda Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda Republike Srpske, Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, Apelacionog i Osnovnog suda Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine, ali i praksu Kantonalnog suda u Sarajevu i Okružnog suda u Banjoj Luci).“, zaključio je Knežević. 

Matt Field, britanski ambasador u BiH, kazao je da je potreba za harmonizacijom prakse sudova BiH sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH je jasno navedena u svim relevantnim stručnim izvještajima.

"Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je u zadnjih osam godina podržavala pravosudna tijela BiH u ovom procesu. Sudije će putem ove publikacije imati jednostavan pregled svih relevantih sudskih odluka i principa pravnog tumačenja.Ova važna prava, poput prava na slobodu i sigurnost ličnosti i slobodu izražavanja su u samoj srži demokratskog društva. Zato se nadam da će ovaj izvještaj biti od dodatne vrijednosti za građane i javnost BiH. Ujedinjeno Kraljevsto ostaje posvećeno pružanju podrške prijeko potrebnoj reformi vladavine prava u ovoj zemlji.”, kazao je Field. 

Biljana Braithwaite, menadžerka Programa za Zapadni Balkan pri Centru AIRE, izjavila je da je ova publikacija dio širih aktivnosti koje Centar AIRE provodi u Bosni i Hercegovini, koje uključuju i uspostavljanje baze sudskih odluka najviših sudova pod pokroviteljstvom VSTV, godišnji forum najviših sudova u BiH i saradnju sa centrima za edukaciju sudija i tužilaca.

"Sve naše aktivnosti su usmjerene na jačanje implementacije Evropske konvencije za ljudska prava i njenih standarda u BiH. Načelo pravne sigurnosti, temeljni dio vladavine prava, ostvaruje se pravilnom primjenom prava i ujednačenom i dosljednom sudskom praksom, kao izrazima 'vidljivosti pravde', od kojih zavisi povjerenje javnosti u sudove i pravni sistem u cjelini. Sudsku praksu stvaraju sudovi tumačenjem i primjenom prava u konkretnim sudskim slučajevima, pa nedosljedna i neusklađena sudska praksa potencijalno može biti uzrok povrede načela pravne sigurnosti.“, navela je ona. 

Ovaj izvještaj izrađen je u sklopu projekta pod nazivom „Jačanje pravosudnih kapaciteta u BiH za usklađivanje domaće sudske prakse sa evropskim pravnim standardima“, koji podržava Britanska ambasada u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije