Humanitarci apeluju: Migrante nemamo gdje smjestiti, to nam se dešava prvi put

2
Radiosarajevo.ba
Humanitarci apeluju: Migrante nemamo gdje smjestiti, to nam se dešava prvi put
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Današnji prizori pred migrantskim kampovima Ušivak i Blažuj

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini eskalira!

Jasno je to i po sve većem broju migranata pred pred privremenim prihvatnim centrima, gdje se situacija mijenja gotovo iz sata u sat.

U to se uvjerila ekipa portala Radiosarajevo.ba pred privremenim prihvatnim centrima nadomak Sarajeva - Ušivak u Hadžićima i Blažuj na Ilidži.

Kako nam je potvrđeno, kapaciteti u ovim, odnosno svih osam centara u BiH u potpunosti su popunjeni, a humanitarci ulažu kranje napore da za sve koji dođu osiguraju smještaj. Došli su u situaciju da zaista nemaju gdje smjestiti novopridošle migrante, čak ni žene i djecu.

Takva situacija desila se jučer, kada se na kapiji privremenog prihvatnog centra Ušivak pojavila veća grupa migranata, koji su došli iz Srbije i Crne Gore. Među njima je bilo i šestero maloljetnika bez pratnje. 

"Prvi put nam se desilo da ih nemamo gdje smjestiti. Situaciju smo riješili tako što smo 80 migranata koji su tu već boravili premjestili u Salakovac, tako da je 114 novopridošlih smješteno u Ušivak. Novopridošle osobe prošle su sve procedure i nalaze se u 14 – dnevnoj izolaciji“, rečeno je za Radiosarajevo.ba u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM).

Ove aktivnosti sproveli su u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti, odnosno Službom za poslove sa strancima BiH. 

Kako konstatuju, dijeleći stav Petera Van der Auweraerta, šefa misije IOM-a u BiH i sub-regionalnog koordinatora za Zapadni Balkan, krajnje je vrijeme da vlasti u BiH pronađu lakciju za novi prihvatni centar. 

"Poznato je da je Evropska unija osigurala novac, mi smo zaduženi za humanitarni odgovor, to čemo činiti i dalje..., ali kada je u pitanju lokacija za novi ceatar, to je isključivo u nadležnosti vlasti BiH. Za sada, nemamo informaciju da u tom pogledu ima pomaka, da je na pomolu otaranje nekog novog centra“, kažu nam u IOM-u.

Apeluju na nadležne da ubrzaju aktivnosti u tom pogledu, s obzirom da dolaze sve hladniji dani i da će migrantima trebati siguran i topao smještaj.

UNICEF BIH je prisutan u Prihvatnom centru Ušivak, kao i ostalim centrima za privremeni smještaj djece i porodica.

Skupa sa partnerima djeci i porodicama se u centrima pruža podrška u domenima ranog rasta i razvoja, obrazovanja, zdravstvene usluge i usluge dječije zaštite, koje uključuju i psihosocijanu podršku.

"U TRC Ušivak, angažovan je UNICEF tim za monitoring stanja dječije zaštite i podršku. Djeca i porodice unutar centra, podršku dobivaju u posebno osmišljenim prostorima, prilagođenim djeci i majkama sa bebama. Maloljetnici bez pratnje su u posebnom fokusu, kada je u pitanju zaštita djece i UNICEF im nastoji obezbijediti zdravstvene usluge, pomoći u procesu dodjele privremenih staratelja, psihosocijalnu podršku i učešće u sportskim, umjetničkim i obrazovnim aktivnostima. rečeno je za Radiosarajevo.ba u UNICEF-u. 

Zasukali rukave i čistili Blažuj

U privremenom prihvatnom centru Blažuju, odnosno u njegovoj blizini, danas je provedena o akcija čišćenja okolnog područja, kojom se migranti žele zahvaliti i odužiti lokalnom stanovništvu na dobrodošlici. Ove poslove obavljaju na dobrovoljnoj osnovi, a jednom sedmično provodi se u svim privemenim prihvatnim centrima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije