Predsjedništvo dalo zeleno svjetlo: BiH učestvuje u jednom od najvažnijih samita za Zapadni Balkan

1
Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo dalo zeleno svjetlo: BiH učestvuje u jednom od najvažnijih samita za Zapadni Balkan
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović

U Sarajevu je danas, 5. septembra, održana 18. redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na kojoj su usvojene značajne odluke koje će imati uticaj na regionalne odnose i infrastrukturne projekte u zemlji.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prihvatilo poziv predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednice Republike Slovenije Nataše Pirc-Musar, upućen članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine za učešće na Samitu Brdo-Brioni procesa, koji će biti održan 8. oktobra 2024. godine u Tivtu, Crna Gora.

Proces Brdo-Brijuni je godišnji multilateralni događaj na Zapadnom Balkanu. Pokrenuli su ga 2013. godine slovenski predsjednik Borut Pahor i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Prvi zvanični sastanak održan je na Brdu pri Kranju, Slovenija.

Detalji femicida u Zagrebu: "Mislila sam da se onesvijestila, a onda sam vidjela da leži u krvi"

Detalji femicida u Zagrebu: "Mislila sam da se onesvijestila, a onda sam vidjela da leži u krvi"

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o upućivanju poziva predsjedniku Republike Bugarske Rumenu Radevu za zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini u oktobru ove godine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o prihvatanju Ugovora broj 1. o Amandmanu na Ugovor o zajmu potpisan 12. aprila 2022. godine (GrCF2 W2 Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o prihvatanju Ugovorа broj 1. o Amandmanu na Ugovor o zajmu potpisan 1. februara 2023. godine (GrCF2 W2 E2 Tramvajska pruga Ilidža - Hrasnica) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Denis Bećirović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Denis Bećirović

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o prihvatanju Amandmana broj 1. na Ugovor o finansiranju (Vodovod i kanalizacija u RS II) zaključen od i između Bosne i Hercegovine (zajmoprimac), RS (promoter) i Evropske investicione banke (banka), 17. decembra 2019.  godine u Sarajevu i 20. decembra 2020. godine u  Banjoj Luci (Ugovor o finansiranju) - broj operacije (SERAPIS Nº): 2018-0281; broj Ugovora (FI Nº): 90.345.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma o saradnji na zajedničkoj realizaciji projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Ruma - Šabac - Loznica (Republika Srbija) - Zvornik - Tuzla - Doboj (Bosna i Hercegovina) između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o davanju odobrenja  za zaključivanje i određivanje potpisnika Memoranduma o razumijevanju i saradnji između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Generalnog tužilaštva Kraljevine Španije.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata o unapređenju i zaštiti investicija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije