Predsjedništvo BiH dalo saglasnost: Helikopter OS BiH gasit će požar i na Ponijerima

0
FENA
Predsjedništvo BiH dalo saglasnost: Helikopter OS BiH gasit će požar i na Ponijerima
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Helikopter OS BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine potpisalo je jutros Helikopterskom servisu Oružanih snaga BiH da se, na poziv Civilne zaštite Općine Kakanj, mogu uključiti u gašenje požara na lokaliteta Ponijeri - potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave CZ Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

Zahtjev za podršku upućen je jučer, a helikopteri su već jutros, dodaje Aličič, izvršili izviđanje terena i procjenu situaciju te se očekuje da će početi djelovati poslijepodne.

"S obzirom da je izuzetno vruće, odlučeno je da će djelovati poslijepodne, vjerovatno iza 17 sati. U međuvremenu su radnici Šumsko-privrednog društva ZDK-a ispresjecali koridore, napravili protupožarni put te situacija nije toliko kritična da se gasi odmah i po ovakvim uslovima.

U Francuskoj se sudarila i srušila dva Rafalea: U toku velika potraga za pilotima

U Francuskoj se sudarila i srušila dva Rafalea: U toku velika potraga za pilotima

Požar je aktivan, ali nema velikog otvorenog plamena", kaže Aličić, tenajavljuje da će u gašenju sudjelovati jedan ili dva helikoptera OSBiH.

U prvim naletima, ističe, helikopteri će zahvatati vodu iz rijeke Bosne, a ako bude potrebno već je dogovoreno da se na rijeci Gostović kod Zavidovića formira bazen, u koji bi voda bila ubrizgavana i pumpama. Požar je izbio na lokalitetu Ponijeri prema Zavidovićima.

Helikopteri OSBiH već su, prije 10-ak dana, na području tog kantona gasili požare u Olovu i Žepču.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije