Predsjedništvo BiH: Šta je jednoglasno usvojeno, a gdje je Cvijanović preglasana

1
Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo BiH: Šta je jednoglasno usvojeno, a gdje je Cvijanović preglasana
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojilo prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o izvještaju Državne komisije za granicu BiH.

Radi se o prijedlogu člana Predsjedništva Denisa Bećirovića koji je pitanje razgraničenja sa susjedima okarakterisao kao jedno od važnijih za našu zemlju.

Potpisivanjem Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Srbije bili bi potvrđeni dobrosusjedski odnosi kao i regionalna saradnja.

Nove informacije: Potraga za rudarom kojeg je zatrpala zemlja u Mramoru još traje, pronađen alat

Nove informacije: Potraga za rudarom kojeg je zatrpala zemlja u Mramoru još traje, pronađen alat

Pored toga, članovi Predsjedništva prihvatili su poziv predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoagna i već u petak, 24. februara, će otputovati u radnu posjetu.

Cvijanovićeva je kazala je da u priči o razgraničenju BiH sa Srbijom i Hrvatskom, nema nikakvih tajnih ili novih zahtjeva, te da je Predsjedništvo odlučilo da se o ovim pitanjima traže informacije od nadležnih, u prvom redu Komisije za granicu.

Sjednici je prisustvovao i šef bh. diplomatije Elmedin Konaković, koji je potvrdio da je bilo razgovora o državnim granicama i poručio da razmatranje izgradnje Istočne interkonekcije neće biti na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH, koja je zakazana za četvrtak, 23. februara, te da prostora za blokade nema.

Reakcija IGK: Gdje je zastava Bosne i Hercegovine?

Reakcija IGK: Gdje je zastava Bosne i Hercegovine?

Sa druge strane, tročlano Predsjedništvo nije imalo zajednički stav oko inicijative Bećirovića da se na nivou BiH usvoji zakon o gasu, jer je Cvijanovićeva bila protiv prijedloga, ali je preglasana pošto su Denis Bećirović i Željko Komšić glasali "za".

Obrazlažući stav protiv, Cvijanovićeva je kazala da je cijela oblast energetike u nadležnosti entiteta, te da Predsjedništvo može da daje samo preporuke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije