Izetbegović, Komšić i Radončić: Dodikove aktivnosti su nasrtaj na mir u BiH

Radiosarajevo.ba
Izetbegović, Komšić i Radončić: Dodikove aktivnosti su nasrtaj na mir u BiH

U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak lidera SDA, SBB-a i DF-a - Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića - a tema su bili posljednji događaji u našoj zemlji, odnosno prijetnje Milorada Dodika o blokadi državnih institucija.

Bio je to sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH (Komšić), ministra sigurnosti BiH (Radončić), te zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH (Izetbegović). Sva trojica lidera su se obratila novinarima nakon sastanka.

"Aktivnosti Milorada Dodika su nasrtaj na mir u BiH. Niko neće odvojiti od BiH nijedan njen pedalj. Upozoravamo predstavnike MZ, naročito PIC i OHR, kako kriza koju je izazvao Dodik ne bi otišla u nepredviđenom pravcu. Njihovo nereagiranje ohrabrilo je Dodika. Od Srbije tražimo da se pridržava Dejtonskog sporazuma. Nećemo pristati na ucjene i namjere da se volja entiteta nametne cijeloj zemlji. Nećemo dozvoliti promjenu strukture Ustavnog suda i odlazak stranih sudija. O tome se može razgovarati tek kad BiH snažno krene u pravcu EU i NATO-a. Pozivamo HDZ da predloži kandidita za predsjednika Federacije BiH kako bismo deblokirali formiranje vlasti. Tek tada možemo razgovarati o promjenama Izbornog zakona u skladu s presudama domaćih i međunarodnih sudova. Posljednica krize je odlazak mladih iz BiH i povlačenje investitora", rekao je Bakir Izetbegović, lider SDA.

Izetbegović je rekao da Dodika trebaju sankcionarati Tužilaštvo BiH i OHR jer samo oni imaju mehanizme da to učine. Osvrnuo se i na izjavu Aleksandra Vučića o "padu Banja Luke", čime je, kako kaže, predsjednik Srbije priznao agresiju na BiH.

Fahrudin Radončić je ocijenio da sastanak predstavlja stav patriotskih snaga u BiH, ne da bi se plašili građani, nego da bi se Dodik upozorio da ne prelazi crvenu liniju.

"Ovo je poziv Miloradu Dodiku da se vrati radu u institucijama BiH, onako kako to predviđa zakon. Njegovo djelovanje će najviše naštetiti RS-u, jer najviše kredita i investicija, koji su na čekanju, namijenjeno je RS-u. Mora se znati dokle se može ići, nema pregovora o cjelovitosti BiH i radu državnih institucija. Treba nam sveobuhvatna reforma pravosuđa i tek nakon toga možemo pričati o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda", poručio je Željko Komšić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije